Sveriges 20.000 jøder teller på fingrene – reise eller bli. Mange særlig familier med barn føler seg beleiret. De må ha bevoktning av normale aktiviteter som skole og trening. Mange aktiviteter innstilles.

Det er uholdbart, mener Petra Kahn Nord, som Dagens Nyheter treffer i Stockholm:

– Poliser utanför skolan. Franks fotbollsträning inställd. Gabriels läger inställt. Ska vi hålla på att ställa in allting? Är alternativet att de enda saker vi kan ha är bakom k-pistbeväpnad militärpolis i en bunker. Vad är det för identitet att ge sina barn?

Derfor teller familien på fingrene: Israel eller USA?

Petra Kahn Nord sier hun opplevde å bli overgitt av storsamfunnet i fjor sommer under Gaza-krigen. De holdt en kippa-vandring, men politikerne krevde at det ikke skulle være israelske flagg med.

I augusti var Petra Kahn Nord med och arrangerade en kippavandring mot antisemitism.

–  Det var en positiv upplevelse men det lämnade ändå ett sår. En del av de inbjudna politikerna krävde­ att det inte skulle förekomma några Israelflaggor. Jag förstår att det kan vara kontroversiellt, men för många judar är det ett uttryck för deras judiska identitet. Nu slutade det ändå med att vi gick ut med en uppmaning om att inte ta med några flaggor, säger hon.

Hon upplevde det som att det offentliga Sveriges stöd till judar kom med villkor om hur de skulle uttrycka sin identitet.

Jøder må velge mellom solidariteter: hvis de skal ha solidaritet fra samfunnet må de forsake Israel. Det kjennes ut som et håpløst valg.

Det offisielle Sverige har utdefinert Israel. Det får konsekvenser for jødenes stilling i det svenske samfunnet. Som f.eks. når Petra Kahn Nord arbeider som lærer i skolen:

Hon är rädd för att judar i Sverige kommer att börja sluta sig och gömma sin identitet för utomstående. Som ung lärarvikarie fick hon höra att hon skulle tala tyst om att hon var jude. Hon följde kollegernas råd tills en elev sa att alla judar borde skjutas.

–  Jag kan inte förstå hur till exempel lärare låter judehatet fortgå. Hur jäkla svårt kan det vara att stå upp för oss. Det är mitt folk, det svenska folket, och de offrar mig.

Innenriksminister Anders Ygeman (S) sier Sverige har vært naivt og ikke forstått antisemittismen. Det er en syltynn unnskyldning. Bildet har vært klart lenge for den som har villet se.

I fjor sommer veltet kommentarene frem da Stefan Löfven skrev at Israel hadde rett til å forsvare seg. Det er det mange som er uenige i i dagens Sverige. Mange av kommentarene sjokkerte sosialdemokratene.

Under kriget i Gaza sommaren 2014 skriver den blivande statsministern Stefan Löfven ett inlägg på Facebook om att Israel har en självklar rätt att försvara sig mot Hamas raketattacker. Utspelet får kritik för att för ensidigt ta Israels sida i den infekterade konflikten. Mycket av kritiken är saklig, men där finns även annat. Svenska kommittén mot antisemitism sammanställer en del av det:

”Utrota alla judar, de äckligaste människorna som finns.”

”Just nu vill jag ha tillbaka Hitler bara för att han dödade judar.”

”Börjar nästan önska att Hitler fanns kvar.”

 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/vaxande-hat-far-svenska-familjer-att-leta-nytt-land/