Bilde: Stefan Nilsson under All you need is love – Gay Pride Stockholm 2014. Nilsson sier han vil fortsette som uavhengig i Riksdagen. Men nyheten løper foran ham og er allerede registrert i se.wikipedia.org

Medlem av Riksdagen for Miljöpartiet, Stefan Nilsson, varslet tirsdag at han går ut av partiet og blir partiløs på bakgrunn av anklager om sex-trakassering. Ved en anledning stakk han tungen inn i munnen på en fem måneder gammel baby.

– Jag ammade min dotter under lunchen och hon blev trött och lite slö som bebisar kan bli när de är mätta. När vi skulle gå frågade NN om han fick hålla min dotter en stund. Han stod strax intill på min vänstra sida och jag såg hur han genast vände henne upp och ner, höjde henne upp i luften och stoppade in sin tunga i hennes mun.

Mamman berättar att hon grät hela vägen hem och när hon konfronterade riksdagspolitikern ska han ha svarat att han inte visste vad som hände honom och att han nog inte kommer göra så igen. Kvinnan träffade företrädare för Miljöpartiet lokalt för att informera om den fruktansvärda händelsen, men ingenting hände. (nyheterisdag.se)

Men det som deretter hendte, berører Miljöpartiet. Kvinnen opplevde at partiet slo ring rundt Nilsson, selv etter at #metoo-kampanjen kom i gang.

När Metoo-kampanjen drogs igång pekade hon, med bild, ut mannen i sociala medier. Då fick hon mejl från företrädare i partiet.

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”, stod det i mejlet från en lokal partiföreträdare.

Kvinnan tolkar mejlet till henne som ett försök att tysta henne. Partisekreterare och valberedning ska också ha tagit del av uppgifterna. Mannen hamnade lägre ner på listorna men röstades sedan upp på topp-plats av medlemmar i partiet, detta eftersom han är mycket omtyckt av en grupp miljöpartister.

Man får en klar følelse av at på venstresiden er lojaliteten til sak viktigere enn lojaliteten til mennesker. Dette er ikke det første tilfellet hvor man ser gjennom fingrene med overgrep eller annen avvikende oppførsel, enten fordi vedkommende har støtte eller fordi det ville skade saken om det kom ut.

Enligt källor till DN är många högt uppsatta miljöpartister lojala till mannen. Det är så de flesta källorna i partiet förklarar varför mannen fortfarande tillåts representera det ena av de två regeringspartierna i Sveriges riksdag. Att mannen ska ha förgripit sig på en bebis är inte den enda anklagelsen som riktas mot honom, enligt uppgifter till DN ska kvinnor ha varnat för mannens vidriga beteende i över tio års tid, men han skyddas av högt uppsatta personer inom Miljöpartiet.

Riksdagsledamotens pressekreterare säger till DN att politikerna ifråga inte känner till några anklagelser. Samtidigt uppger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind att de inlett en utredning, men att den inleddes först för någon vecka sedan.

Bare det at Nilsson mener han kan fortsette som medlem av Riksdagen, vitner om dårlig dømmekraft. Hvordan tror han det blir å fungere nå som historien om ti års sex-trakasserier er blitt kjent?

Ifølge svenske medier har partiledelsen vært kjent med anklagene mot politikeren i mange år uten å gjøre noe med det. En av grunnene til at Miljöpartiet ikke har fulgt opp anklagene, skal ha vært at mannen har «sterk forankring internt» i partiet.

Miljöpartiets talsperson Gustav Fridolin, som også er Sveriges utdanningsminister, bekrefter at partiet har satt i gang en utredning av saken. (nsb)

En svekkelse av Miljöpartiet betyr også en svekkelse av Stefan Löfvens regjering, da Miljöpartiet er ett av to regjeringspartier.

Noe skjer i Sverige. Det var Dagens Nyheter som avslørte Nilsson.

Beskrivelsen i DN er knusende:

DN har den senaste veckan varit i kontakt med ett tjugotal miljöpartister, både män och kvinnor.

De berättar alla, oberoende av varandra, samstämmigt om hur en riksdagsledamot satt i system att bete sig gränslöst mot framför allt unga kvinnor, ofta nya medlemmar i partiet.

Historien har visse trekk til felles med Jimmy Savile, som fikk holde på, selv om mange visste:

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet.

DN har en lengre versjon av historien om kvinnen med en fem måneder gammel baby.

Kvinnan berättar hur hon slet sin dotter från mannen.

– Jag grät hela vägen hem, ringde min mor och mina svärföräldrar och berättade. Väl hemma ringde jag upp och försökte prata med NN om det han gjort. Som svar fick jag: ”Jag vet inte vad som hände mig. Jag kommer nog inte göra det igen”.

– Jag mådde akut dåligt av det jag och min dotter utsatts för och bröt ihop. Jag fick kontakt med en terapeut som partiet betalade för. Jag har fortfarande problem med mina enorma skuldkänslor för vad som hände, att jag lät honom ta min dotter, säger hon.

Efter händelsen träffade kvinnan företrädare för partiet lokalt och berättade om sin upplevelse, men inget hände.

År 2015 gjorde kvinnan en polisanmälan som sedan lades ned. Händelsen låg för långt tillbaka i tiden.

I kölvattnet av Metoo-kampanjen publicerade hon en bild på riksdagsledamoten i sociala medier och skrev också om upplevelsen.

Hon fick snabbt ett mejl från en kollega på den lokala MP-avdelningen. DN har tagit del av mejlet där han ber henne ta bort inlägget.

”Incidenten du hänvisar till ligger nu flera år tillbaka i tiden och det är rimligt för alla inblandade att få ett avslut i någon form. NN är beredd att träffa dig eller diskutera via ombud. Det vore bra om vi kan hantera detta på ett sätt som alla inblandade kan respektera”.

Det er denne intervensjonen på vegne av en overgriper som kompromitterer Miljöpartiet de gröna.

– Han har en liten men väldigt stark grupp som lyfter fram honom. De röstade på honom och satte honom väldigt högt. Personligen hade jag helst sett att han inte var med på listan alls. Den typen av misstankar räcker för mig, en politisk ledare kan inte inge obehag hos sina partimedlemmar på det viset. Det känns inte alls bra, säger MP-källan. (..)

– Han är väldigt populär internt vilket gör honom svår att nå. Det var mycket rykten lika dem som figurerat om andra politiker, Roger Mogert inte minst. De handlade om obekväma närmanden mot unga tjejer i förbundet och om att han skulle ha haft prostituerade på sitt kontor. Det viktigaste för mig är att han inte har en ledande position framöver. Om det kan ske innan valet är det jättebra. Jag tycker att partiet borde uppmana honom att lämna alla sina uppdrag, säger en annan MP-källa till DN.

Mannens mørke side har vært kjent, men man har valgt å lukke øynene, og noen har tross dette vært hans fans.

DN spør om det at det ikke skjedde noe, betød at man ikke trodde på kvinnene som anklaget ham. Den anonyme Miljöpartisten svarer:

– Jag kan inte bedöma om de trodde på den eller inte, men de tyckte inte det var så pass övertygande att vi inte kunde nominera honom igen. Jag tycker att om man har ett flertal medlemmar som oberoende av varandra hör av sig till medlemsorganisationen, varav en med väldigt allvarliga anklagelser, det är tydligt för mig att vi inte ska nominera honom igen. Jag vill att vi ska vara en organisation där medlemmar känner sig trygga med att vi tar hand om anklagelser och det tycker jag inte vi gjorde i det där fallet.

Med rene ord: Nilsson var for verdifull for partiet til at de ville ta affære.

 

Kjøp Kent Andersens bok her! Finnes også som E-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂