Libaneseren Ahmad Akileh (23) ble onsdag formelt tiltalt for grov mishandling med døden til følge av Inger (78) på en parkeringsplass i Landskrona. Rettssaken begynner mandag.

Saken rystet Sverige og er blitt noe av en symbolsak.

Det var to totalt forskjellige hendelsesforløp som ble beskrevet i rettssalen onsdag, av aktor, et vitne og ektemannen på den ene siden, og av Akileh, som bedyret at han ikke slo, men kan ha buttet imot Inger.

Enligt vice chefsåklagare Göran Olssons stämningsansökan som lämnades in på onsdagen ska 23-åringen ha gett kvinnan ett kraftigt slag, med öppen eller knuten hand, som träffade henne i huvudet eller på övre delen av bålen.

Av slaget ska kvinnan ha trillat i marken och fått en fraktur i bakre delen av skallen, blödningar mellan hjärnans hinnor, hjärnsvullnad, blödningar i hjärnan och tecken på tryckökning i hjärnan.

Enligt rättsläkaren Sixten Persson är dödssättet att betrakta som oklart men av fynden att döma kan man fastställa att kvinnan dog till följd av blödningarna i hjärnan samt att skadorna hon hade i ansiktet orsakats av trubbigt våld.

Förutom de direkt inblandade personerna finns det endast ett vittne som sett delar av händelseförloppet på parkeringen. En man som åt inne på en pizzeria i köpcentret hade genom fönstret sett 23-åringen utdela ett slag mot kvinnan som sedan föll till marken.

– Och då går mannen (kvinnans make) fram och får två slag var han trillar baklänges, berättar vittnet i förhör.

Enligt kvinnans man är händelseförloppet något annorlunda. När han och hans fru anlände till parkeringsplatsen stod den röda bilen inte i någon parkeringsruta och hindrade parets bil från att komma in i en ledig ruta.

Mannen tutade upprepade gånger varpå den röda bilen körde fram en liten bit så att han kunde svänga in på parkeringsplatsen. När paret sedan passerar den röda bilen på väg in till affären uppstår en dispyt mellan 23-åringen och mannen om bilen verkligen stått i vägen eller inte.

– Sen säger han «Gubbjävel» till mig och så säger jag «Snorunge», berättade mannen i förhör.

Enligt maken ska 23-åringen då slängt upp bildörren så att han nästan trillade baklänges. 23-åringen ska då ha stigit ur bilen slagit mannen i ansiktet så att han trillade ner i marken.

Enligt mannen ska 23-åringen sedan ha tagit tag i mannen och lutat honom över motorhuven på bilen och slagit honom upprepade gånger i ryggen. Samtidigt ska den 78-åriga kvinnan ha kommit upp bakom mannen, berättar maken, varpå 23-åringen vänder sig om och ger kvinnan ett slag i ansiktet och hon faller handlöst till marken.

23-åringens version av händelseförloppet är en helt annan. I förhör berättar han att han flyttat sin bil och svarat mannen:

– Du hade ju gott om plats.

Enligt 23-åringen ska mannen, efter att han parkerat, kommit fram och bankat på hans fönsterruta upprepade gånger. När 23-åringen kommer ut ur bilen ska mannen ha puttat honom och han puttat tillbaka innan de hamnade i ett mindre handgemäng.

I samband med tumultet, berättar 23-åringen, ska han sedan ha backat och stött ihop med kvinnan, eventuellt kan han ha träffat henne med huvudet. När han vände sig om tror han att han kan ha stött ihop med henne igen.

– Det var den enda träffen. Medan jag backade och kanske när jag vände mig, berättar 23-åringen i förhör och betonade att han inte utdelat något slag mot henne.

23-åringen åtalas nu för misshandeln av maken samt grov misshandel alternativt vållande till annans död gällande den 78-åriga kvinnan. Enligt åklagaren är misshandeln av kvinnan att anses som grov eftersom den var oprovocerad och offret var en försvarslös åldring. 23-åringen ska därmed ha visat «särskild hänsynslöshet och råhet».

Åtal för dödsmisshandeln i Landskrona

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.