En 23 år gammel libaneser ble fredag dømt til ett år og ti måneders fengsel for å ha forvoldt 78 år gamle Ingers død på en parkeringsplass utenfor et kjøpesenter. Mannen har gitt flere versjoner. Først nektet han for i det hele tatt å ha vært på plassen. Siden sa han at han kom til å skumpe borti Inger. Retten festet ikke lit til hans forklaringer.

Likevel er ett år og ti måneder altfor lite etter manges mening. Hendelsen sjokkerte og opprørte vanlige mennesker.

«Tingsrätten anser att det i målet är bevisat att den tilltalade utan föregående provokation har angripit den äldre mannen på allmän plats med knytnävsslag mot såväl huvudet som mot dennes rygg», står det i domen.
När det gäller Ingers död anser tingsrätten att det dessutom är bevisat «att den tilltalade angrep den äldre mannens hustru med ett knytnävsslag mot huvudet när hon skulle hjälpa sin make och att hon på grund av knytnävsslaget föll bakåt på så sätt att bakhuvudet slog i asfalten med full kraft till följd av såväl kraften i slaget som kvinnans egen tyngd.»
Tingsrätten anser att straffvärdet för de brott 23-åringen gjort sig skyldig till egentligen är två års fängesle men tar hänsyn till att 23-åringen lider av en psykisk störning.

..
Vid bedömningen av om det var fråga om ett grovt vållande till annans död tog rätten i beaktande att 23-åringen utdelat ett så kraftigt slag att Inger föll handlöst i asfalten.
«Om någon utdelar ett knytnävsslag mot huvudet på en 78-årig kvinna får denne räkna med att hon kan falla tungt mot marken utan att kunna ta för sig i fallet». Enligt rätten handlar det om ett «medvetet risktagande.»

Lunds tingsrätt förklarar det låga straffet med att man tagit hänsyn till den psykiska störning som Ahmad Akileh anses lida av och mildrar därför straffet något, skriver ST. Denna påverkar inte ansvarsdelen, utan handlar om att Akileh uppgett sig lida av «ständig oro» och «nervösa magbesvär». Ett längre fängelsestraff skulle därför kunna upplevas som kränkande.
Försvarsadvokaten Leif Silbersky är dock inte nöjd. Han vill ha sin klient helt frikänd.
– Domen kommer att överklagas, säger den snart 73-årige stjärnadvokaten i en kommentar till ST.
Dödsmisshandeln har blivit en följetång i svensk media och uppmärksammats bland annat då vittnen till händelsen hotats av den nu dömde mannens anhöriga. När Ahmad Akileh skulle omhäktas tidigare i år fick åklagaren saker kastade på sig och det utbröt tumult i rättssalen där medlemmar i den muslimska invandrarfamiljen spottade på polis och gav sig på fotografer från pressen.

23-åringen i Landskrona döms för Ingers död

Lågt straff för Ahmad Akileh

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.