Etter en brutal gjengvoldtekt i september ifjor ble en marokkansk gutt arrestert i Sverige som en av gjerningspersonene. Han var en av tre voldtektsmenn. Men han slapp fri fordi han oppga alderen til å være 14 år. De to andre ble dømt for grov voldtekt.

Den eftersökta mannens DNA hade hittats på offrets kläder respektive på en av de redan dömda gärningsmännen.

Han greps i februari och dömdes i april i Stockholms tingsrätt för grov våldtäkt. Han uppgav då att han bara var 14 år. Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för hans brott åtminstone motsvarar fyra års fängelse om han vore vuxen, men att det inte är klarlagt hur gammal han är.

”Enligt rätten är klarlagt att NN vid flera tillfällen har anpassat uppgiften om sin ålder nedåt uppenbart för att han ska kunna undgå lagföring”, skriver rätten.

Retten trodde nok ikke helt på ham og røntgen av tennene viste at han allikevel var over 16 år – minst. Så han fikk åtte måneder på ungdomsinstitusjon. Etter en stund ble han igjen pågrepet og dømt etter flere villainnbrudd. Fremdeles påsto han å være 14 år. Og han oppga en annen identitet. Igjen gikk han fri på grunn av den lave alderen som han oppga.

Men endelig greide man ved hjelp av Interpol å få identifisert mannen som slettes ikke var 14 år, men 21:

Nu står det dessutom klart att han är betydligt äldre än vad han tidigare sagt. Detta efter att hans fingeravtryck och fotografi skickats till Interpols kontor i Rabat i Marocko, som identifierar honom som en 21-årig man. Han döms dessutom under ett annat namn än det som Stockholms tingsrätt använde.

Ewa Nyhult driver redan ett resningsmål i Fåfängan-ärendet. Detta efter att Interpol avslöjat att en av de dömda männen i själva verket är 21 år gammal. Nyhult har inte tagit ställning till hur hon ska göra med de nya uppgifterna som framkommit i Uppsala tingsrätt.

Mannen, som hadde søkt asyl i Sverige, ble også mistenkt for narkotikasalg, trusler og mordbrann.

Det ledde till att Vansbro kommun ansökte om vård inom socialtjänsten enligt LVU för 21-åringen, vilket i normalfallet endast ges till personer upp till 18 år.

Tingsrätten i Falun sa ja till LVU och i domen angavs att mannen nyligen fyllt 14 år samt att han ”trots sina låga ålder” hade rökt hasch. Eftersom han var i skolpliktig ålder framhölls att han måste få gå i skolan.

I den dom som föll förra veckan mot 21-åringen för villainbrotten fastställer i Uppsala tingsrätt att mannen ska utvisas till Marocko och han förbjuds att återvända före år 2026.

Så han er blitt utvist fra Sverige i 10 år. Hvorfor ikke utvise ham på livstid? Hvorfor i all verden skulle man ønske denne personen på besøk igjen? Og hva skjedde med voldtektsdommen? Mitt forslag: 20 års fengsel – i Marokko.

Utenlandske kriminelle overbelaster systemet og krever mye tid og penger i tillegg til de livene de ødelegger. Men det er nesten helt utrolig at rettssystemet i utgangspunktet stoler på at de får oppgitt korrekt alder!

Nå må da vel svenskene snart lære?

Expressen   Upsala Nye Tidning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂