Fem mindreårige asylsøkere fra Afghanistan er blitt dømt for en gjengvoldtekt mot en gutt på 15 år. De tvang ham inn i et skogsområde i Uppsala i oktober og voldtok ham grovt mens de truet med å drepe ham med kniv. De blir ikke utvist, og en av dem får til og med mildere straff fordi han oppgir å være 17 år til tross for at Migrationsverket sier at han er over 18.

En av de dömda är vuxen enligt Migrationsverket men får ändå straffrabatt eftersom han säger att han är 17.

Ingen av pojkarna utvisas ur landet, vilket åklagaren hade yrkat på.

Den voldtatte gutten ble til og med bitt i ryggen.

De fem pojkarna slog offret i huvudet och på kroppen, höll för hans mun och tvingade in honom i ett skogsparti i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Där våldtog de den minderårige pojken – samtidigt som en av pojkarna höll i en kniv och upprepade gånger hotade skada eller döda offret. Han blev även biten i ryggen.

I tillegg skulle han ydmykes. Voldtekten ble filmet og de truet med å legge det ut på Facebook hvis han meldte fra til politiet.

Fordi guttene ikke er myndige så er straffen for å ha ødelagt et liv drøyt ett år hver i en ungdomsenhet (ungdomsanstalt).

Tingsrätten bedömer att brottets straffvärde är sex års fängelse. Men på grund av de tilltalades låga ålder och på grund av att de inte kan bli villkorligt frigivna blir straffen väsentligt lägre.

Tingsrätten ogillar åklagarens yrkande att de ska utvisas ur landet. Alla gärningsmännen är medborgare i Afghanistan och tingsrätten anser att de «mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning».

Tingretten tar større hensyn til overgriperne enn til offeret. Tingretten til og med «ogillar» påstand om utvisning!

Var det formildende omstendigheter at overgriperne var irriterte på voldteksofferet? Voldtekten var en straff ifølge voldteksforbryterne.

Av domen framgår att åtminstone några av gärningsmännen var bekanta med sitt offer och att de var irriterade på honom. Den yngste av de tilltalade, 16-åringen, har i tingsrätten berättat utförligt om våldtäkten och vad som ledde fram till den.

Han berättar att han tidigare var vän med målsäganden men att det uppstod en konflikt mellan dem. Han blev sårad och bestämde sig för att «göra något» med sin tidigare vän.

Även en av de andra gärningsmännen ska ha haft en konflikt med målsäganden, som bland annat ska ha handlat om pengar, enligt 16-åringen. Han berättar hur han och de andra gärningsmännen tog bussen från centrala Uppsala till Gottsunda och då planerade att «knulla» målsäganden.

Expressen  Aftonbladet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂