En domstol avsa torsdag første kjennelse over fire irakere som har begått flere voldtekter mot tenåringsjenter, i det ene tilfelle helt ned i 12 år. Tre av mennene fikk fire års fengsel, for grov voldtekt mot barn. Svenske aviser kaller det en streng straff.

I dag dömdes männen av Södertälje tingsrätt till stränga fängelsestraff för bland annat grov våldtäkt mot barn.

De dömda har ingått i olika konstellationer av ungdomar som de senaste åren misstänks för att i grupp ha våldtagit eller på annat sätt förgripit sig sexuellt på unga flickor i Södertälje. Dagens dom är den första i serien av övergrepp.

Tre av männen som nu dömts fick fyra års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn. En fjärde dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grov våldtäkt mot barn, en femte inblandad till fängelse i tre år och sex månader för bland annat grov våldtäkt mot barn och en sjätte dömdes till åtta månaders fängelse för grovt sexuellt tvång.

Samtliga dömdes för att de vid olika tillfällen våldfört sig och sexuellt utnyttjat flera tonårsflickor som de träffat på olika fester i Södertälje.

Förutom fängelsestraffet dömdes männen även att betala höga skadestånd till flickorna. En av de dömda ska utvisas på livstid efter avtjänat straff och en annan utvisas och förbjuds återvända de fem närmaste åren.

Tre av männen våldtog för ett och ett halvt år sedan en 12-årig flicka på en vind i ett flerfamiljshus i Södertälje.

En i trion var även tillsammans med fyra andra av de dömda med om att i februari i år ha förgripit sig sexuellt på två tonårsflickor i en lägenhet i Hovsjö i Södertälje. Flickorna hade följt med några pojkar till lägenheten på Granövägen där det fanns ytterligare några unga män.

En av flickorna blev i lägenheten våldtagen av männen medan den andra utsattes för andra sexuella övergrepp.

Samtliga dömda erkänner att de haft sex med flickorna men säger att flickorna ställt upp frivilligt.

Kammaråklagare Marie-Louise Pettersson är nöjd med domen.

– Tingsrätten gick i stora drag på min linje, säger hon till TT.

Trots de dömdas låga ålder, alla är mellan 19 och 23 år gamla, anser tingsrätten att straffvärdet är högt och finner inga skäl att inte döma dem till fängelse.

Stränga straff för unga våldtäktsmän

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂