Afghaneren Abdul Khan søkte asyl som «asylbarn» i Sverige i 2015. Men han var dømt for voldtekt i Norge – hvor han oppgav at han var født syv år tidligere.

Historien om Abdul illustrerer en utbredt mistanke: At bare fantasien setter grenser for hvilke løgner såkalte asylbarn kan komme unna med. Fantasien, pluss et aktivt samarbeid mellom myndigheter og stater.

Forøvrig er det påfallende hvilke typer lovbrudd «asylbarna» systematisk gjør seg skyldige i. I dette tilfellet voldtekt mot barn.

Saken ble først omtalt på Petterssons blogg.

Den høyere alderen og overgrepsdommen ble avslørt i forbindelse med en rettssak om andre lovbrudd Abdul skal ha begått i Sverige sammen med tre andre. Etterforskningen avslørte at ytterligere en i gjengen hadde vært etterlyst av politiet i tre år for en brutal voldtekt i Malmö. Pettersson siterer fra en dom i Göteborgs tingsrätt:

«Abdul Khan har uppgett sig vara 18 år men är enligt uppgifter från Interpol dömd i Norge den 8 oktober 2013 för sexuellt umgänge med barn till fängelse i tio månader. Hans namn hade då angetts vara Abdul Hussain Hussaini, född den 2 februari 1992.

I ett yttrande från Frivården framkommer att Khan bor i Oxie och går på Norra Sorgenfri Gymnasium i Malmö. Han ska ha kommit till Sverige för tre år sedan – och ansöker om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Han saknar resehandlingar och inga uppgifter finns i belastningsregistret.»

Det fremgår ikke om han har dokumentert sin identitet i Norge eller om også den alderen er fri fantasi, skriver Pettersson.

Abdul Khan kom ifølge Migrationsverket som asylsøker til Sverige i november 2015. Han oppga da at han var født 6. oktober 1999.

Asylsøknaden ble avslått, men Abdul søker nå oppholdstillatelse gjennom å påberope seg den kontroversielle gymnasielagen. Formålet med denne loven er å gi 9.000 afghanske unge menn som har fått avslag på asylsøknaden sin mulighet til å bli i Sverige likevel, om de bare tilfredsstiller ett krav: at de følger undevisning på videregående skole.

Ifølge en dom fra Norge har Abdul selv oppgitt at han er født 2. februar 1992, altså syv år tidligere enn hva han har oppgitt til Migrationsverket i Sverige. Han oppga også et helt annet navn til norske myndigheter; Abdul Hussain Hussaini.

Det aktuelle dokumentet er ifølge Interpol en dom datert 8. oktober 2013 hvor Abdul ble dømt til 10 måneders fengsel for voldtekt mot barn.

Den 31 augusti i år dömdes Abdul också i Sverige för brott. Detta efter att tillsammans med tre andra afghanska unga män ha tagit sig in på ett skyddsområde i Göteborgs hamn. Påföljden blev 2 månaders fängelse.

Enligt Kriminalvårdens dagboksblad som Samhällsnytt tagit del av, är 26-årige Abdul för närvarande bosatt på en adress i Oxie utanför Malmö och är inskriven som elev på Sorgenfri gymnasium i Malmö. Enligt samma dokument har Abdul nu lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

Innan den ansökan lämnades in fanns ett beslut från den 6 april i år om avslag och utvisning. Sedan dess och fram till nu har Abdul vistats illegalt i Sverige. Ingen uppgift finns om att myndigheterna försökt verkställa utvisningen eller försökt ta honom i förvar i avvaktan på sådant verkställande. (Samhällsnytt)

Göteborgs tingsrätt skriver med henvisning til voldtektsdommen fra Norge at det er åpenbart at Abdul er eldre enn 18 år. Likevel bruker man i dommen hans feilaktige personnummer med 1999 som fødselsår.

Samhällsnytt:

En av Abduls kumpaner vid det olaga intrånget är Ali Saleh Ali. I samband med att kvartetten greps och DNA-prov togs visade det sig att Ali är identisk med den person som för tre år sedan, den 26 maj 2015, under knivhot och misshandel våldtog en kvinnlig thaimassör i Malmö.

Ali stegade obokad in på massagesalongen och ville få massage. Efter en stund vill Ali att massagen ska övergå i sexuella tjänster, så kallad ”happy ending”. Den kvinnliga thaimassören säger nej, varvid Ali blir våldsam, drar fram en kniv, binder kvinnans händer, knuffar omkull henne och våldtar henne.

Under våldtäkten har kvinnan Alis kniv mot strupen och hon får också ta emot slag och sparkar samt dödshot. Efter fullbordad våldtäkt dunkar Ali kvinnans huvud mot en vägg för att hon ska tuppa av och sedan försöker han låsa in henne i en skrubb. Ali blir dock avbruten av att en annan kund knackar på och väljer då att avbryta och fly från platsen.

Brotten kunde inte klaras upp. Flera misstänkta togs in till förhör och topsades men DNA stämde inte med det man hittat på brottsplatsen.

I samband med polisutredningen kring det olaga intrånget i Göteborgs hamn fick man dock en träff som matchade gärningsmannen för den tre år gamla våldtäkten. I en separat rättegång har Ali nu dömts för grov våldtäkt, olaga hot, misshandel och försök till olaga frihetsberövande till fängelse i fyra år och tio månader samt tidsbegränsad utvisning på tio år.

I samband med den återupptagna brottsutredningen framkom att Ali sökt asyl i Sverige 2011, fått avslag ett år senare, gått under jorden och dykt upp igen 2017 då avslaget preskriberats för att på nytt söka om asyl. Den brutala våldtäkten begicks alltså under den period då Ali höll sig gömd i Sverige.

Det framkom också att Ali i likhet med många andra afghanska unga män som sökt asyl i Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” med hänvisning till situationen i Afghanistan, inte bott där på många år. De senaste fem åren innan han kom till Sverige 2011 hade han i stället bott i Iran.

I förhör relaterade till den andra utredningen om olaga intrång, har Ali uppgett att han är analfabet och därför inte kunde förstå förbudsskyltarna kring det skyddsklassade området. Han uppger sig också sakna annan utbildning än koranskola. Han säger att han fördriver tiden i Sverige med att röka hasch men inte tycker att det är något problem.

Ali dömdes mot sitt nekande för våldtäkten. Hur hans DNA hamna i sperma på en handduk i massagesalongen och på den våldtagna kvinnan har han ingen förklaring till.

För det olaga intrånget döms förutom Abdul Khan och Ali Saleh Ali ytterligare två unga män med afghansk härkomst, Sibtain Ali Oruzgani född 1994-08-10 och Ateeq Qasemi, född 1999-10-16. Alla fyra får samma påföljd, två månaders fängelse för brottet.

Även Sibtain och Ateeq har sökt asyl i Sverige men enligt rättshandlingar har de inte fått besked ännu. Ingen av de två döms till utvisning.

Heller ikke Abdul Khan ble dømt til utvisning. Av dommen fra Göteborg fremgår ikke hvorvidt Abduls usikre alder og identitet, samt den norske dommen for voldtekt mot barn, kommer kommer til å få følger for hans søknad om oppholdstillatelse i tråd med gymnasielagen som «ensamkommande flyktingbarn».

Den tunga kritik som riktats mot gymnasielagen, eller amnestilagen som den också kallas, har bland annat handlat om sänkta krav på att den sökande ska kunna göra sin identitet och ålder trolig.

I lördags meddelade Migrationsdomstolen i Göteborg att man återkallar sin prövningsansökan till EU-domstolen av gymnasielagen. Detta efter att Migrationsöverdomstolen gett lagen grönt ljus. Det innebär att lagen nu inte kan stoppas, såvida den inte rivs upp av en riksdagsmajoritet som del av en kommande regeringsuppgörelse.

Dommen mot de fire afghanske mennene (.pdf)

Voldtektsdommen mot Ali Saleh Ali (.pdf)