Den svenske komikeren og radio- og TV-profilen Soran Ismail anklages for å ha voldtatt to kvinner og ha utsatt en tredje for seksuell trakassering.

Kvinnene har politianmeldt den populære kultur- og medieprofilen i kjølvannet av #metoo-kampanjen,

Debika Ray Berghog er påtaleansvarlig for sakene som angår Soran Ismail. Hun avslår kategorisk å gi noen kommentar til media.

Nettstedet Samhällsnytt skriver at man har kilder i rettsvesenet som bekrefter at Soran Ismail er under etterforskning.

Soran Ismail har i lang tid profilert seg som feminist og antirasist, og generelt som en person med høy moral og god värdegrund. Han har vært medienes yndling, ikke minst i Sveriges Television og Sveriges Radio. Der har han vært som en husvenn, og blitt tildelt både programlederroller og egne TV-serier – ofte i rollen som det gode mennesket på jakt etter de onde, som han så prøver å få på bedre tanker, skriver Samhällsnytt.

«En skam för Sverige»

Ismail har reist land og strand rundt sammen med komikerkollegaen Magnus Betnér med en antirasistisk stå opp-forestilling kalt «En skam för Sverige».

På sosiale medier, hvor man allerede en tid har hatt kjennskap til hva Ismail er anklaget for, brukes epitetet «En skam för Sverige» nå hyppig om komikeren selv.

Soran Ismail – portrettert som «et godt forbilde for gutter» i Dagens Nyheter.

En kvinna berättar om hur Soran skickat henne nakenbilder och filmer där han onanerar till henne. Kvinnan berättar att hon inte bara blev äcklad, utan också djupt besviken eftersom hon hade så höga tankar om Soran och aldrig trodde honom ”som är feminist” om att kunna göra något sådant.

Det började för två år sedan när kvinnan beslöt följa Soran på Instagram och Snapchat därför att hon gillade hans humor. Soran lade märke till kvinnan och tog kontakt med henne och de började samtala och utväxla helt vanliga bilder.

Plötsligt en kväll kom det en bild från Soran till kvinnan där han fotograferat sitt könsorgan, en så kallad ”dickpic”. Och i tät följd kom sedan flera bilder från Soran där han onanerade. Snart trappade Soran upp det hela ytterligare och började skicka filmsekvenser av sig själv, även dessa när han onanerade.

Det var först i samband med #metoo-kampanjen som kvinnan repade mot att polisanmäla den populäre komikern. Detta efter att hon förstått att andra kvinna råkat ännu värre ut och utsatts för våldtäkt av Soran.

Den ena polisanmälan gäller en våldtäkt som ska ha begåtts i en park i centrala Stockholm i somras. Soran ska ha tvingat in sitt kön i kvinnans mun samtidigt som han kallat henne för en hora. Den andra anmälan gäller en våldtäkt som Soran ska ha begått på ett hotellrum i Jönköping för några år sedan när han var ute på turné.

TV-selskapet Discovery har avsluttet sitt samarbeid med Ismail, og Sveriges Radio har besluttet at Ismail ikke skal medvirke i noe program så lenge etterforskningen pågår.

Vilka beslut SVT har tagit beträffande Soran är inte känt men de produktioner han i närtid gjort för Public Service-bolaget – «Absolut svensk» och «Sorans krig» – ligger fortfarande ute på SVT Play, liksom minst ett nyproducerat avsnitt av stå upp-programmet ’Släng dig i brunnen’ där Soran medverkar.

Ismail har avlyst en rekke forestillinger han skulle ha i flere byer. Offisielt på grunn av sykdom.

Samhällsnytt skriver at man forgjeves har prøvd å få en kommentar fra Soran Ismail.

Nesten samtlige svenske medier, og alle de store, omtaler Ismail kun som «den populære komikeren» og lignende. Samhällsnytt forklarer hvorfor man nå går ut med Ismails navn:

Varför vi namnger Soran Ismail

Några medier, bland annat Lokalpressen och Arbetaren, har nu upphört med att skydda Soran Ismail med omskrivningen ”den populäre komikern” och börjat namnge honom. Samhällsnytt har valt att göra likadant. Vi anser – givet att Soran är en offentlig person och det sätt på vilket han har profilerat sig i den offentliga debatten i värderingsfrågor – att här föreligger ett legitimt allmänintresse.

Detta förstärks ytterligare av att ytterligare ett antal män med feministisk och antirasistisk profil, däribland Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen, har anklagats för liknande brott. På TV4 har Martin Timell, för de flesta tittare sannolikt otippat, beslagits med sexuella trakasserier.

Det som avslöjats indikerar att det vänsterliberala medie- och kulturetablissemanget har ett allvarligt värdegrundsproblem att ta itu med. Detta behöver få en mer grundlig offentlig genomlysning. Det kan också finnas anledning för kvinnor att vara mer på sin vakt mot män som profilerar sig på det sätt som de nu anklagade männen har gjort och inte låta sig invaggas i en falsk trygghet därför att en man deklarerar att han är vänsterfeminist.

Minst en feministisk och antirasistisk profil till på Aftonbladet har utpekats för sexuella brott och kränkningar. Även inom Public Service är flera personer föremål för internutredningar och polisanmälan. Samhällsnytt utesluter inte att namnge även dessa i kommande artiklar.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂