Nytt

Skjermdump fra video.

Ett hundretall demonstranter, for det meste kvinner, forsøkte å hindre den planlagte utsendingen av 27 afghanere fra Göteborg.

De 27 er såkalte flyktningebarn som har løyet på alderen og blitt avslørt som voksne.

Afghanerne hadde sultestreiket på Migrationsverkets anlegg i Kållered i forkant av utvisningen.

Flere av demonstrantene lyktes i å stoppe en buss som skulle frakte «asylbarna» til flyplassen, to personer som hadde lenket seg fast under bussen måtte først fjernes. Noe senere gikk likevel en transport til Landvetter flyplass.

Ifølge Samhällsnytt ble trolig bare rundt halvparten av de planlagte 27 sendt ut.

I skrivande stund är de fortfarande oklart hur många afghaner som följt med bussen. Enligt initiala uppgifter som började florera i medier för några dagar sedan skulle det ha rört sig om ett trettiotal personer. Senare krympte den siffran till tjugo.

Enligt vad Samhällsnytt erfar har myndigheterna lyckats att utvisa endast ett tiotal, eftersom resten fick stanna till följd av ansökningar om verkställighetshinder och uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Denna siffra bekräftas även av afghanerna själva. Vi söker representanter från polisen och Migrationsverket för att få ett slutgiltigt svar på frågan.

Oroligheter utbröt vid halvfemtiden när aktivisterna släpade fram en tio meter lång järnbalk med öglor och beslag  för att aktivister skulle kunna kedja fast sig vid den. Polisen omhändertog de inblandade och därefter var det lugnt i dryg timme tills aktivisterna stoppade en linjebuss genom att sätta sig framför den och tre av dem kedjade fast sig under den. Den taktiken har använts tidigare, så polisen var förberedda med bultsaxar men trots detta tog det lång tid att få loss personerna.

En person iført nikab slepes bort av politiet.

Samhällsnytt fulgte en live-sending på afghanernes egen kanal på Facebook. Kommentarene er interessante, man hører en eldre, kvinnelig svensk aktivist:

– Det behövs handgranater tror jag. Allahu akbar!

Det er uklart om kvinnen forstod at telefonen strømmet direkte på Facebook.

I en annen scene angripes politifolkene verbalt av aktivistene, som skriker dem rett i ansiktet:

– Varför ska tjugo människor dö idag?? Varför?!

Det var et massivt politioppbud på stedet, men politiet vil ikke svare på hvor store ressurser man hadde satt inn. Ifølge Samhällsnytts team på stedet var det mobilisert minst 50 politifolk.

Ett stort antal aktivister avhystes från platsen, men frihetsberövades inte vilket gjorde att de kunde återkomma och störa ordningen vid flera tillfällen. Minst ett tiotal personer omhändertogs och har rättsliga efterspel att vänta.

Ifølge Göteborgs-Posten befant det seg en viss «Arif, som inte vill uppge sitt efternamn av säkerhetsskäl» på stedet. Han fungerte tilsynelatende som talsperson for de som demonstrerte mot utvisningene. (Les mer om «Arif» her)

– De har varit här så länge, de har lärt sig språket och integrerat sig. Men istället för att läsa vidare på gymnasiet blir de utvisade till ett land som de aldrig har varit i, sier «Arif» om de voksne afghanske mennene.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.