En mann i 30-årsalderen som har vært kandidat for Sverigedemokratene ved kommunevalget, ble torsdag kveld overfalt av ti menn utenfor sin bolig i Hjällbo, Göteborg, og skadet med kniv så han måtte kjøres på sykehus.

Tidigt på fredagsmorgonen hade fortfarande ingen gripits efter den brutala knivskärningen på Skolspåret i Hjällbo. Det var strax efter klockan 22 på torsdagen som mannen fick saker inkastade i sin lägenhet.

När han gick ut på gatan för att se vad som pågick blev han överfallen av ett tiotal män. Mannen fick ta emot flera knivstick.

– Vi håller på att undersöka ärendet. Offret har, såvitt jag fått redovisat för mig, kopplingar till Sverigedemokraterna. Om det är orsaken till överfallet, det vet vi dock inte, säger kommissarie Per-Olof Johansson på länskriminalen.

Enligt vad GP erfar rör det sig om en person som stått på partiets lista inför kommunvalet i Göteborg. Han kom dock inte in i kommunalfullmäktige. Mannen tillhörde tidigare ett parti inom den rödgröna alliansen.

– Jag kan bekräfta att det är en sverigedemokratisk kandidat som blivit överfallen. Med tanke på hur hetsen har varit mot oss så förvånar det mig inte om det är ett politiskt överfall, säger Patrik Ehn, vice distriktsordförande för SD i Göteborg.

Enligt uppgift till gp.se skall mannen redan i förra veckan ha blivit hotad, under ett besök vid en valstuga på Kungsportsplatsen.

– Det är ingenting jag känner till. Men, som sagt, vi har precis börjat titta på det, konstaterar P-O Johansson.

Den 30-årige mannen var vid medvetande när han fördes till sjukhus och hans tillstånd bedömdes inte vara livshotande.
Polisen har hållit förhör med vittnen och har försökt säkra spår i området. Ingen hade dock gripits för dådet på fredagsmorgonen.

– Vi har även hört målsäganden inledningsvis. Han har kunnat bidra med information, menar P-O Johansson.

Sverigedemokraterna har både lokalt och nationellt haft kontakt med säkerhetspolisen, då flera av partiets kandidater blivit utsatta för överfall och skadegörelse de senaste åren.

– Vi har kontakt med ordningspolisen och säkerhetspolisen här i Göteborg. Vi håller på och söker säkerhetspolisen just nu, säger Patrik Ehn (SD).

Enligt honom har valrörelsen trots allt varit något lugnare i år, lokalt sett. En kandidat har fått rutorna inslagna, men han ser händelsen på Kungsportsplatsen veckan före valet då ett möte stoppades av motdemonstranter som allvarligt.

Förra valrörelsen utsattes partiets kandidater för en målmedveten kampanj från vänsterextrema grupper för att få dem att lämna sina poster. Flera personer uppgav då att de lämnade sina poster som ett resultat av trakasserierna.

Knivöverfall kan ha politiskt motiv
En man i 30-årsåldern, som kandiderat för Sverigedemokraterna i kommunalvalet, fick föras till sjukhus efter att ha överfallits och knivskurits av ett tiotal män i Hjällbo på torsdagskvällen.