Lett er det ikke å henge med i strømmen av nyheter fra Sverige. Ting skjer med så høy frekvens og i så rasende fart at det glipper iblant. Ikke slik å forstå at hver minste bilbrann skal rapporteres, men en gang i blant kan det være nyttig å se omfanget.

Så her er en harelabb-oppsummering av uka som gikk. Velbekomme.

Mandag:

Ungdomar tvingade till sig postbil Flera ungdomar tvingade till sig en gul postbil av två personer i Fosie i Malmö vid 21-tiden på söndagskvällen. De två skulle leverera matkassar i området. – Vad jag förstått har inget vapen använts. Man ska bara ha uppträtt väldigt, väldigt hotfullt, säger Fredrik Bratt, informatör vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

Oscarshamn: Misstänkt mordbrand på asylboende

Malmö: Polisbilsbrännare döms till fängelse

Kvinna utsatt för våldtäktsförsök i Stadsparken i Lund

I Västerås, Göteborg och Södertälje sattes bilar i brand, och i Jönköping skadades en bil vid ett sprängattentat.

Man gripen för mordförsök En man har huggits med kniv i en lägenhet i Hagfors och förts till sjukhus i Karlstad under natten.

Död i bränd bil kan vara identifierad

Polisordern: Lägg undan vardagsbrott Morden i Malmö får konsekvenser över hela Skåne. Nu godkänner polisledningen att en del utredningar om vardagsbrott havererar. Prioriteringen beskrivs som tillfällig.

brinnande-polisbil-östberga

Tirsdag:

Fem 16-17-åringer ble tirsdag tiltalt for voldtekt mot en gutt under 15 år i Uppsala i oktober. Fire av de tiltalte og den fornærmede er afghanere, den femte tiltalte trenger tolking på persisk. Fem tenåringer tiltalt for grov gruppevoldtekt av barn

I Borlänge skadades två bilar i en brand som bedöms ha varit anlagd.

Stockholm: Två bilrånare tilltvingade sig en Audi S1 Sportback på Lidingö. En av rånarna hade ett pistolliknande vapen och de två i bilen tvingades ut. Ett av rånoffren fick ett slag i ansiktet. Misshandlade rånoffer och snodde bilen

Väpnat rån i Landskrona En knivbeväpnad man rånade apoteket på lasarettet i Landskrona.

Polisen söker vittnen efter våldtäktsförsök En 23-årig kvinna har polisanmält att hon utsattes för ett våldtäktsförsök i Stadsparken på måndagseftermiddagen. Det är tredje gången på kort tid som en ensam kvinna överfallits i centrala Lund.

Begärs häktad för terrordåd mot bönelokal i Malmö Den man som anhölls i helgen misstänkt för terroristbrott i Malmö begärs nu häktad för terroristbrott genom grov mordbrand. Den misstänkte mannen är syrisk medborgare, och uppges i handlingar bo på ett asylboende i norra Skåne.

Åtal: Sexövergrepp mot berusade kvinnor

Kraftig bilexplosion i Jönköping

Onsdag:

Under onsdagskvällen och natten mot torsdag sattes bilar i brand på några olika håll i landet. Det mest omfattande dådet tycks ha skett i Södertälje, där två bilar förstördes och ytterligare fyra skadades. Bilbränder rapporterades också i Halmstad, Sundsvall och invandrartäta Alby, i sydvästra Stockholmsområdet. Bilbränder i bland annat Södertälje, Halmstad och Stockholmsområdet

Tre gripna för kyrkogårdsmordet på 16-årig flyktingpojke i Malmö

Lund: Mördad bebis misstänks ha blivit misshandlad

Torsdag:

Göteborg: Bilar brann, smällare kastades mot eller på poliser och det var allmänt oroligt i Hammarkullen i nordöstra Göteborg inatt. Ungefär 15 patruller fick rycka in för att hålla ordning i stadsdelen där ett 50-tal personer störde ordningen. – Vi har haft personal där hela natten, säger vakthavande befäl Joakim Hansson vid Göteborgspolisen till Nyheter Idag. Bilbränder, knallskott och oroligheter i Göteborg – Polisen utlyste ”särskild händelse”

En mann i 25-årsalderen er skutt og drept i Malmö i natt. Ved to-tiden fant forbipasserende en sterkt skadet person på Munkhättegatan i Fosie. Mannen ble kjørt til sykehus hvor han døde kort etter. 25-åring drept etter skyting

Malmö: Bil brann på Kirseberg

Fängelse för bröder som tvingade systern bära slöja Två män, 19 och 20 år, döms till fängelse för att ha slagit och hotat sin syster när hon vägrade att bära slöja. Den 17-åriga flickan förbjöds även att träffa de personer hon ville umgås med.

Vapen hittas i Malmö – varje dag Polisen hittar varje år omkring 600 skjutvapen. I snitt är det ett eller två varje dag, året om.

Fredag:

En familie våknet av at ranere brøt seg inn i huset deres i Upplands-Bro. De to foreldrene ble bundet ved sengen og pappaen ble mishandlet. For andre gang på en uke er en barnefamilie ranet og truet i eget hjem i stockholmsområdet. Barnefamilier mishandles og ranes i sitt eget hjem. Politiet: «Tiderna förändras»

Lund: Man knivrånad i centrum – flera gripna för senaste tidens rån Personrånen ökar i Lund. Det senaste i raden skedde på fredagsmorgonen när en 22-årig man rånades och knivskars intill ett bostadsområde för studenter. I november polisanmäldes 18 rån i Lunds kommun. Det är fler anmälningar än någon månad sedan november 2011. Hittills i år har det gjorts 117 anmälningar om rån.

Trakasserierna mot de äldre på trygghetsboendet Juvelen fortsätter. När en kvinna i 70-årsåldern vaknade på morgonen upptäckte hon att någon hade försökt elda upp hennes ytterdörr under natten. Händelsen är rubricerad som försök till mordbrand. Ungdomsgängens trakasserier mot de äldre fortsätter

Två barn i Nacka utanför Stockholm utsattes under fredags­eftermiddagen för rånförsök av knivbeväpnade rånare. Rånare knivhotade barn utanför skola i Nacka

Stort slagsmål i centrala Stockholm Ett slagsmål mellan ett stort antal personer bröt ut utanför en krog på Fridhemsplan i centrala Stockholm. En förbipasserande som inte deltog i bråket skadades och fick föras med ambulans till sjukhus.

Gripen för förberedelse till mord En man som misstänks för förberedelse till mord greps under fredagskvällen i Höganäs.

Malmö: Polisen larmad till misshandel vid Folkets Park – en person till sjukhus En person misshandlades av flera andra personer utanför Folkets Park under fredagskvällen. Den skadade fördes i ambulans till sjukhus.

Person attackerad med kniv i Sundsvall Personen fördes i ambulans till sjukhus. Polisen rubricerar händelsen som försök till dråp.

Växsjö: 30-åring anhållen för två våldtäkter Malmö: 19-åring häktad för kyrkogårdsmordet Jönköping: Misstänkt explosion i Jönköping

Lørdag:

En man hittades skjuten under lördagsmorgonen i en lägenhet i Skallberget i Västerås. I bostaden fanns andra personer som var fysiskt oskadda. Mannen dog senare av sina skador. Man skjuten till döds i Västerås

Allvarligt för knivskuren man Tre män är förda till sjukhus efter en knivskärning och en biljakt i Västra Götalands län. Det började med att en man i 40-årsåldern knivskars i eller utanför en lägenhet i Hultafors på lördagsmorgonen. Hans skador bedöms som allvarliga, enligt polisen.

En massiv politiinnsats pågikk i Gamlestaden i Göteborg. Maskerte ungdommer truet både hverandre og politiet, som var tilstede med styrker i fullt kamputstyr. Göteborg: Politi angrepet med stein og fyrverkeri

Skott mot lägenhet på Ramels väg – flera personer fanns i lägenheten En lägenhet på Ramels väg blev beskjuten under lördagen. I lägenheten fanns fyra personer. Ett skott gick igenom en ruta och flera skott träffade fasaden. – Det kommer att rubriceras som mordförsök, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Malmö: Väpnat rån på Bennets väg – kvinna hotad med pistol og enda ett: Personrån i Slottstaden Rånarna hotade mannen med kniv och tvingade till sig kontanter.

Romska EU-migranter, även kända som tiggare, fick natten till lördagen sina bilar vandaliserade i Malmö, skriver Sydsvenskan.

Skottlossning under direktsänt rån Mitt i julrusningen slog beväpnade rånare i dag till mot en urbutik på Drottninggatan i centrala Stockholm. – De har yxor i händerna när de springer från platsen och det är också skottlossning, sade Henrik Olsson i direktsändningen. De var mycket folk i rörelse och de såg hur tjuvarna backade in en bil i butiksfönstret. Sedan hoppade de tre maskerade rånarna in i butiken, där de hotade personalen med yxa och något som såg ut som en pistol.

En rad matbutiker i Skåne har drabbats av fräcka stölder: Tjuvarna fyller kundvagnarna till brädden – och springer ut ur butiken. Enligt polisen är det en liga som satt stölderna i system. Liga fyller kundvagnar – och drar

EU-migranter tältar på skolgård mitt i Malmö

Søndag:

Fem tonårspojkar i 15–16-årsåldern är anhållna misstänkta för bland annat människorov i Kalmartrakten. Förutom människorov är de fem även misstänkta för bland annat olaga tvång och grov misshandel. Tonåringar misstänks för människorov

Aggressiva soptjuvar hotar personal på Sysav

Ung kvinna överfallen och misshandlad av «tre mörkt klädda män» i Filipstad

Og der runder vi altså av med klassikeren; det mest presise signalementet svensk media er i stand til å produsere: «mörkt klädda menn».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.