Donald Trumps uttalelse viste seg å være profetisk. Snaut fem år etter at uttalelsen om hva som skjedde «last night in Sweden» ble stemplet som fake news, er tiden inne. Så hva skjedde egentlig i går kveld i Sverige?

Det var under et valgmøte i Florida 19. februar 2017 at USAs tidligere president Donald Trump uttalte det som skulle bli et kjent sitat. «Last night in Sweden» ble fremhevet som et eksempel på fake news. Uttalelsen ble vurdert som at Trump ikke hadde kontroll over verdenssituasjonen, og at det i hvert fall ikke hadde skjedd noe i det svært trygge Sverige. I alle fall ikke noe alvorlig. Og i hvert fall ikke den kvelden.

De pro-svenske stemmene på Twitter var krenket: Carl Bildt var opprørt. Den svenske ambassaden inviterte til informasjonsmøte. Den svenske faktasjekkersiden Källkritik nektet, og kontoen «SaltireBlack» skrev: «Very few swede survivor after the #swedenincident. Terrorist group IKEA claims responsibility. Chef suspect seen escaping in Volvo etc.» To år tidligere ble en mor og sønnen hennes faktisk myrdet med en kjøkkenkniv inne på IKEA i Västerås av en ulovlig migrant «fordi de så svenske ut», men det var ikke tilfelle i går kveld.

Bildet av Sverige har endret seg

Det har gått nesten fem år siden Trumps valgmøte, og omverdenens bilde av Sverige har endret seg. Britiske The Guardian er en av mange aviser som har rettet oppmerksomheten mot Sveriges transformasjon fra å være et av verdens tryggeste land til å bli et av de mest voldelige.

En artikkel basert på en rapport fra Brottsförebyggende rådet (BRÅ) peker på at Sverige er det eneste av 22 europeiske land som er studert hvor dødsskyting har økt betydelig siden 2000, og at Sverige på mindre enn ti år har hoppet fra å ha den laveste andelen skytevåpenrelatert vold til den høyeste. Sverige hadde blant annet passert land som Italia og flere østeuropeiske land.

I fjor ble 47 mennesker drept og 117 skadet i totalt 366 skyteepisoder. Det var en ti prosents økning i forhold til året før, og ifølge BRÅ er flertallet av dødsskytingene knyttet til de 52 kriminelle nettverkene som er identifisert i Sverige. Men det er også et faktum at selv helt uskyldige mennesker blir ofre for gjengvold.

Tallene for i år ser enda verre ut. I løpet av årets ni første måneder ble 38 mennesker skutt og drept i Sverige, opplyste innenriksminister Mikael Damberg under pressekonferansen som ble holdt 11. oktober i år. Siden den gang har flere personer blitt skutt og drept.

Men situasjonen i Sverige er så mye mer enn antallet drepte. Det handler om hvordan hverdagen har endret seg for den vanlige borger og hvor den andre kriminaliteten er mye mer relevant. Det handler om risikoen for å bli voldtatt, ranet, slått eller få bilen din brent på parkeringsplassen – og den risikoen er åpenbar for den jevne svenske i dag.

Så hva skjedde?

Så hva skjedde egentlig i går kveld, en vanlig novembernatt mellom en torsdag og en fredag? Vel, hvis vi kun fokuserer på hendelser som involverer personskader eller brannstiftelse/eksplosjoner, ser natten ifølge politiets nettside slik ut:

20:15, Mord/dråp, försök, Stockholm
En skottskadad man har anträffats i Farsta. Polisen genomför en insats i vilken misstänkta personer söks. Den skadade mannen har förts med allvarliga men inte livshotande skador till sjukhus.

20:22, Mordförsök, Norrtälje
En man har gripits av polis i Rånäs efter det att han har skadat två andra män med kniv. Målsägarna är förda till sjukhus.

20:25, Rån, Göteborg
En man i 25-årsåldern har blivit rånad på pengar i Angereds Centrum. Han uppger att minst fem personer med masker kommit fram till honom och hotat honom. Oklart om de hade något tillhygge eller vapen. De tvingade till sig hans pengar, cirka 12.000 kronor, och försvann sen från platsen.

20:32, Rån, Örebro
Polis beordras till en matbutik i Örebro med anledning av pågående rån med tillhygge. Två misstänkta personer lämnar butiken, men anträffas av polisen och grips. De misstänks för grovt rån och förhörs, därefter hävs gripandet. De misstänkta är män i 20-årsåldern.

20:38, Mordförsök, Staffanstorp
Man till sjukhus efter skottlossning. Ett larm inkommer om misstänkt skottlossning vid Smålandsvägen i Staffanstorp. På plats anträffas en man med skottskador och han förs till sjukhus med ambulans.

22:24, Misshandel, Skellefteå
Polisen beordras till centrum med anledning av ett bråk med flera personer. Enligt tillgängliga uppgifter ska en man ha blivit misshandlad av en okänd gärningsperson, som inte finns kvar på platsen när polisen kommer dit.

23:44, Bilbrand, Hedemora
Polis beordras till centrala Hedemora med anledning av misstänkt fordonsbrand. En personbil är berörd.

23:56, Bilbrand, Örebro
Polis kallas till en adress i Varberga på grund av en bil som brinner. Räddningstjänst är på plats för släckningsarbete.

00.18, Rån, Malmö
Tonårspojke rånad, Husie. Vårdnadshavare larmar polis och berättar att hans 16-årige som blivit rånad vid en skola på Klågerupsvägen. Rånet ska ha skett vid klockan 23.30 på torsdagskvällen. Sonen, som är fysiskt oskadd, ska ha blivit rånad på bland annat en mobiltelefon och kläder. Två gärningsmän ska ha varit inblandade i rånet, en av dem lämnade platsen på en cykel och den andre ska ha tagit bussen därifrån.

01.12, Misshandel, Göteborg
I Grimmered har en kvinna i 60-årsåldern blivit nerslagen precis utanför sitt hem. Det var när hon gick ut för att tömma ut jord från en kruka som en svartklädd man med maskering för ansiktet slog till henne, möjligen med ett slagträ. Hon svimmade av en stund innan hon kunde gå in och ringa polisen. Hon fick en sårskada vid ena ögonbrynet och fick åka med ambulansen till sjukhus för kontroll.

01.22, Bilbrand, Gävle
Polis beordras till Stenbärsvägen med anledning av en bilbrand. En bil har totalförstörts i branden och polisen misstänker att branden är anlagd.

01.42, Bilbrand, Göteborg
På Gamla Lundbygatan har en bil börjat att brinna. Räddningstjänst och polis till platsen.

02:07, Misshandel, Stockholm
Polisen fick samtal om att ett 20-tal personer slogs utomhus i Slakthusområdet. Polisen som var på plats har talat om att bråket uppstod mellan flera män och två kvinnliga brottsoffren blev slagna när de försökte avsluta bråket.

02:08, Grov misshandel, Falun
Polis beordras till Falu centrum efter samtal om tidigare misshandel. Det framkommer att fem personer har utsatts för misshandel av några personer.

02:09, Misshandel, Sollentuna
Samtal om bråk i en bostad på Järvafältet. Polisen som var på plats fick information om att det under torsdagskvällen hade varit en fest i bostaden, de flesta gästerna hade lämnat när bråket uppstod. En yngre man blev tillsagd att lämna bostaden blev arg och började slåss. Han är misstänkt för misshandel mot två brottsoffer och försök till misshandel mot ett tredje brottsoffer.

03:25, Skottlossning, Stockholm
Platsen på en allmänning i södra Stockholm där en okänd gärningsperson avlossade ett vapen är avspärrad. Platsen är på en allmänning mellan bostadsområde Kärrtorp och Hammarbyhöjden. Polisen har konstaterat att det varit skottlossning på platsen i och med att det finns skotthål i ett träd.

03:54, Bilbrand, Upplands väsby
Två fordonsbränder i Smedby. Räddningstjänsten släckte bränderna som en okänd gärningsperson hade startat i två parkerade personbilar.

03:56, Skottlossning, Malmö
Skottlossning mot fastighet. Polisen har fått en flera samtal om skottlossning i stadsdelen Nydala i Malmö. När polis kommer dit kan man konstatera skador på ett fönster till en lägenhet i ett bostadshus. Ingen person är skadad.

08:53, Våldtäkt, Eskilstuna
Man som var anhållen i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt greps av polis. Under natten till fredag fick polisen vetskap om en misstänkt våldtäkt som hade inträffat inomhus i Eskilstuna. En man misstänks för att ha våldtagit en kvinna. Polisens presstjänst har inga uppgifter gällande kvinnans skadeläge.

Listen er en sammenstilling av hendelsene som er rapportert på nettsiden. Det er selvfølgelig også en del meldinger om fyllekjøring, påkjørsel mellom dyr og biler eller innbrudd, men den type rapporter har jeg ikke tatt med her.

En rolig natt

Med svenske øyne har det vært en rolig natt. Ingen bomber («eksplosjoner») og ingen døde (så vidt vi vet). Alt det ovennevnte har resultert i noen obligatoriske, korte replikker i svenske medier.

Men tiden kan sies å ha innhentet Trumps uttalelse. I dag kunne ikke «Last night in Sweden» brukes som eksempel på falske nyheter, og få ville finne på å rase over det. Slik er det, hvilken som helst natt i Sverige – når ingenting spesielt skjer, men bare det vanlige.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.