Skudd, eksplosjoner og grov vold er dagligdagse fenomen i Sverige. Så også det siste døgnet. En svensk riksdagskandidat fra Moderaterna risser opp dystre fremtidsprognoser som mange vil si beskriver Sverige av i dag. Han mener Sverige har et valg, men dét tror ikke vi. «Lyckliga gatan» er forbi. Sverige er i kne.

Du väljer – var är Sverige om 10 år? heter debattartikkelen som søndag morgen ble publisert i Expressen. Forfatter er Fredrik Kärrholm, som med bakgrunn fra politiet og som forfatter av «Polishandboken» og «Gangstervåld : den nya brottsligheten», må sies å ha solid bakgrunn for egne meninger.

Kronikken ble sikkert skrevet før nattens hendelser, men de setter den i rett kontekst:

 • Explosion vid radhus i Vellinge (Expressen): Bombegruppen på plass kl. 03 natt til søndag, men kun materielle skader på rekkehuset der det bodde en barnefamilie.
 • Ung man skuren i ryggen i Härnösand (Expressen): «Mannen skadades utomhus, men tog sig sedan till en bostad där SOS Alarm larmades. Han fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus vid halv fyra på söndagsmorgonen, enligt polisen.» En mann i 20-årene er pågrepet.
 • Skottlossning vid badplats (Aftonbladet): Politiet ble varslet kl. 0115 natt til søndag. «– När man kom fram till platsen kunde man konstatera att det varit en skottlossning. Det var skotthål vid platsen, säger Mats Eriksson, presstalesperson för Stockholmspolisen. Ingen person har rapporterats som skadad och ingen person är gripen.»
 • Personer beskjutna med fyrverkerier (Aftonbladet): En gruppe yngre i alderen 15–28 ble beskutt med fyrverkeri i Lund i Skåne, rett etter midnatt. «Tre personer ska ha skadats men det oklart om någon av dem behövde föras till sjukhus. Den misstänkta gärningsperson ska ha lämnat platsen till fots».
 • Person skjuten i Hässelby gård (Expressen): «En man på knappt 20 år har blivit skjuten i Hässelby gård i västra Stockholm och polisen misstänker mordförsök. Polis och ambulans befinner sig på platsen. – Vi har en stor insats med flera patruller på platsen, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos Stockholmspolisen. Ingen person är gripen meddelar polisen framåt klockan 22 på lördagen.»
 • Misshandel i Hudiksvall (Polisen): «Polisen får in samtal om att en man i 25-årsåldern ska ha blivit misshandlad i centrala Hudiksvall. När patrull anländer till platsen påträffas mannen skadad men vaken och talbar. Han förs med ambulans till sjukhus för kontroll.»
 • Flere bränder i Malmaberg, Västerås (Polisen):  Tre larm om containerbränder i Malmaberg och Östra Malmaberg. Vid samtliga fall beordras polis till platsen och tre anmälningar om skadegörelse genom brand kommer att skrivas. Flera patruller har sökt i området men utan att hitta någon gärningsperson.» Ny brann rapportert litt senere på lørdagskvelden.

Etter nattens notiser kan vi så se på debattinnlegget av Fredrik Kärrholm:

I Sverige 2031 sker flera skottlossningar varje dag. Det nya normala är att föräldrar på grund av rånrisken skjutsar sina barn till och från både skola och fritidsaktiviteter. Av samma anledning låter många bli att stanna för rött i vissa områden, trots justitieministerns försäkran att ”risken att drabbas är liten”.

I skolan refererar lärare till elever som livmoderbärare och penisbärare. Undervisningen genomsyras av radikal politisk ideologi. Enligt internationella undersökningar har kunskapsnivåerna fortsatt att sjunka. I skolmatsalen serveras köttsubstitut tillverkat av insektspulver och soja. På skolgården sker öppen drogförsäljning.

Du verden! En svensk politiker som ikke tilhører Sverigedemokraterna, men faktisk Moderaterna, Høyres svenske søsterparti, og som ser skriften på veggen:

 • Kriminalitet og politikernes bagatellisering av denne
 • Radikal kjønnsteori ad absurdum
 • Synkende kunnskapsnivå i skolene (som ellers i samfunnet)
 • Resultatet av klimafanatikernes allianse med vegan-ekstremister
 • Mer rus, mer narkotika

Kärrholm skal ha for sine beskrivelser av Sverige anno 2031, selv om mange vil si at de dystre spådommene langt på vei er en realitet.

Utanförskapsområdena har blivit fler och de sociala problemen har tilltagit. Den kulturella segregationen är hopplöst kompakt. Den nationella gemenskapen är uppluckrad till oigenkännlighet. I desperata försök till social ingenjörskonst bussas barn till skolor i andra områden. Arbetslösheten är hög. Landsbygden är döende. 

I relation till de växande problemen är polisbristen större än någonsin. Fientligheten mot ordningsmakten har ökat. Mot poliser kastas regelbundet stenar och glåpord. Polisens taktik har en passiv utgångspunkt, för att inte eskalera konflikter.

Kandidaten fra Moderaterna er moderat i sin beskrivelse av årsakene til all elendigheten. Man får et hint om hva som ligger til grunn, men han velger å bla seg forbi dette og peker i stedet på et nytt problem:

Få har längre råd med utlandssemester. Inkomstutvecklingen är svag och skatterna har höjts. Flyglinjer har avvecklats. 

Miljön har försummats av ensidigt fokus på koldioxidutsläpp. Vägnätet är eftersatt. Bensinpriset har fördubblats. Allt färre har bil och storstädernas kollektivtrafik är överbelastad. 

Samhällsdebatten kretsar inte längre kring invandring. Det stora problemet är utvandring. Sverige har drabbats av brain drain.

Brain-drain, ja. Jo jo, da er det selvsagt betryggende at det svenske politiet nå satser på at kamera med 360 graders dekning på politibiler skal hjelpe mot kriminalitetsutviklingen.

Kärrholm er politiker i det svenske demokratiet og er således forpliktet til å tro på en farbar vei ut av elendigheten. Det merkes. Han kommer dessverre ikke med et eneste konkret forslag til hva som kan gjøres. Hans sluttappell «Var vi är om tio år avgörs av politiska beslut» blir derfor bare nok en besvergelse, men jeg bet meg spesielt merke i én setning fra Kärrholms debattinnlegg:

Det byggs höga punkthus av betong och stål i asymmetriska former.

Jeg fikk umiddelbart flashback til en stor hit fra min barndom: «Lycklige gatan» med Anna-Lena Löfgren. En nostalgisk slager som synes enda mer aktuell i dag.

Lyckliga gatan du finns inte mer
Du har försvunnit med hela kvarter
Tystnat har leken, tystnat har sången
Högt över marken svävar betongen
När jag kom åter var allt så förändrat
Trampat och skövlat, fördärvat och skändat.
Først i dag lærte jeg at originalversjonen er italiensk. Når jeg klarer å se forbi det vakre italienske språket, forstår jeg også at sangen, som Sverige, handler om et Europa vi aldri vil få se igjen. Valg eller ikke valg.

Les også:

Sverige er i krig – når skal vi tørre å si det høyt?

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.