Stillbilde fra video fra Malmö på nyttårsaften

I mange svenske byer ble nyttårsrakettene brukt som våpen mot politi, ambulanser, bygninger og direkte mot folk som beveget seg på gaten. Antall anmeldelser av uforsvarlig bruk av fyrverkeri er doblet i forhold til fjoråret.

– En tredjedel av alla samtal har varit brott mot ordningslagen, smällar och raketer. Folk är mäkta irriterade på mängden, hur och var man skjuter och att man inte tar hänsyn, sier Eva Nilsson, presstalskvinne ved politiet i Stockholm.

Politiet sier at de ble tatt på sengen av antallet mennesker som samlet seg i sentrum av byene. I Göteborg ble det anslått at rundt 3000 personer samlet seg.

– Det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket fler än vad vi hade förväntat oss, sier Morten Gunneng ved polisregion Väst.

Politiet i Stockholm opplyser at mange av de som ble pågrepet er under kriminell lavalder:

– De har skjutit på varandra, på bilar och polisbilar. Vid några tillfällen har folk gripits, men många av dem är inte straffmyndiga.

I Karlstad ble et par med barn og barnevogn beskutt med raketter. Det er også farlig å protestere, viser det seg. Da naboene klaget på at fyrverkeri ble sendt ned i en indre bygård, så fikk de glassflasker kastet mot dem isteden.

I Liljeholmen i södra Stockholm larmade boende om att ungdomar skjutit fyrverkerier från en balkong och ner på en innergård. När boende sa åt dem att sluta kastades glasflaskor ner på dem. Polisen fick smällare kastade mot sin bil när de anlände till platsen.

Fra nyttårsfeiringen i Göteborg:

  • Vid 22.30–tiden knivhöggs en man i Mölndal oprovocerat i ryggen av okända gärningsmän. Mannen fördes i ambulans till sjukhus och händelsen rubriceras som grov misshandel. Skadorna ska inte vara livshotande. I nuläget finns inga misstänkta gärningsmän.

  • Vid halvett skjuter en man i 20-årsåldern raketer mot poliser i Lidköping, till synes oprovocerat.

  • Strax efter halvett kastar en grupp ungdomar sten mot polis i Vårgårda.

  • Vid femtiden på nyårsdagen börjar det brinna på en balkong i Halmstad, troligtvis på grund av en förlupen raket. Familjen i lägenheten flyr ut på gatan och räddningstjänsten lyckas släcka branden. En anmälan om mordbrand är upprättad.

Og i andre regioner:

  • I Avesta blev polispatruller beskjutna av raketer. En polis skadades när en raket exploderade på en polisbil.

  • I Örebro blev en ambulans beskjuten av raketer under en utryckning i stadsdelen Väster och det har också varit bilbränder och bränder i sopcontainrar och soprum. Även i Mora och i Karlskoga har polispatruller utsatts för raketskjutning.

  • Strax efter tolvslaget kom larm om att ett 20-tal personer inblandade i ett storbråk i Klippan. En man i 20-årsåldern fick stick- eller skärskador och fördes i ambulans till sjukhus. Händelsen klassas som mordförsök.

  • Vid 01-tiden ska ett gäng personer i Ystad ha krossat ett lägenhetsfönster och kastat in en fyrverkeripjäs. Pjäsen tände eld på en säng i lägenheten, men ingen person ska ha skadats.

  • Vid tolvslaget fick polisen larm om att en man sköt med jaktgevär i Linderöd, Kristianstad. Skotten avlossades i närheten av en kyrka som träffades och skadades. Händelsen rubriceras som framkallande av fara för annan, då personer befann sig i närheten.

Aftonbladet    Expressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.