Politi på åstedet for skyting i det såkalt utsatte området Biskopsgården i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

Også denne helgen har det vært skyteepisoder i Sverige, en av dem med dødelig utfall. Nok en gang er Göteborg og Kalmar åsteder.

Document skrev så sent som i forrige uke om «den lille krigen» som bare fortsetter i Sverige, i skyggen av Ukraina-krigen:

Verden har i disse dager sine øye rettet mot dramatiske krigshandlinger i Ukraina. Men det betyr ikke at den mangeårige «borgerkrigen» i Sverige tar pause. Den raser videre som før, og det smeller støtt og stadig.

I forrige uke var det i Örebro og Kalmar skuddene smalt, og ambulanser og politi rykket ut til nye ofre og nye gjerningspersoner. Da varslet Document om helgen som sto for døren:

Snart er det helg, de fleste svensker vet hva det betyr.

Nå kan Samnytt oppsummere de groveste hendelsene fra enda en voldshelg i vårt naboland. Igjen er det våpen involvert, og nok en gang er det velkjente åsteder som Göteborg og Kalmar det handler om:

Efter en skottlossning i Kalmar avled offret på sjukhus. Samma kväll skottskadades ytterligare en man i Göteborg, skriver Samnytt.

Avisen går nærmere inn på hendelsene, først i Kalmar:

Vid kl 20.40 på söndagskvällen larmar flera personer polisen om att de har hört skott avlossas på Ängö i Kalmar. Polispatruller som skickas till platsen påträffar en skottskadad 25-årig man.

– Det var ett stort antal uppringare som hörde av sig och berättade att det hörts skott i området. Vi skickar dit patrull som snabbt anträffar en skottskadad person, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till statstelevisionen.

Den skottskadade mannen fördes till sjukhus med ambulans men hans liv gick inte att rädda.

Politiet vet ikke helt hvordan de skal kommentere strømmen av slike saker, utover å erklære sin bekymring:

– Självklart är vi mycket bekymrade över den här utvecklingen, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till statsradion.

Tidigt på måndagsmorgonen avslutades den tekniska undersökningen och avspärrningarna hävdes. Polisen vädjar till allmänheten om tips och iakttagelser från området kring Ängö.

På måndagsmorgonen är ingen misstänkt gärningsman ännu gripen. Fallet rubriceras som mord.

Neste åsted er Göteborg, en gjenganger i slike saker.

Dette  er Sveriges nest største by og  rommer en rekke såkalte utsatte områder, med høy innvandrertetthet, mye grov kriminalitet, klansamfunn, gjengvelde og generell utrygghet.

Samnytt skriver om søndagens hendelse i Göteborg:

Vid 23-tiden larmas polis till Hammarkullen där boende hört smällar.

– Det visar sig att det är en man född 02 som är skottskadad och förd till sjukhus, säger Göran Carlbom vid polisen till statstelevisionen.

Den skadade är känd av polisen sedan tidigare och hans skador beskrivs som allvarliga men inte livshotande. Flera personer har eller ska hämtas in för förhör.

Her fikk man etter relativt kort tid anholdt en mistenkt gjerningsmann:

Vid 4-tiden kunde polisen gripa en man i 40-årsåldern för försök till mord. Efter förhör anhölls han av åklagare misstänkt för mordförsök.

Nå står altså en «vanlig uke» for døren, før det igjen braker løs med en ny helg om få dager.

Les også:

Ny voldsnatt i de «utsatte områdene»: Én skutt i Stockholm, bombe smalt i Göteborg

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.