Svensk politi ved et bombe-åsted. Foto: Jeppe Gustafsson/TT Nyhetsbyrån/NTB

De krigsliknende tilstandene i Sverige fortsetter. Mandag smalt det både fra en bombe og fra skytevåpen, to ulike steder i Stockholms-regionen.

Mange i Sverige snakker om krigstrusler fra Russland. Men samtidig har man allerede gående en «krig» i eget land, mellom egne innbyggere. Det går knapt en dag uten nye skyteepisoder og bombeeksplosjoner.

Sist døgn ble det detonert en bombe i Skogås i Stockholm, og det ble avfyrt skudd mot en villa i kommunen Nacka utenfor Stockholm.

Samnytt skriver om saken:

Under natten mot tisdagen exploderade någon slags sprängladdning vid en fastighet i Skogås i Stockholm.

Det var vid kl 3.30 polisen larmades till en adress i Skogås efter att flera personer hört en hög smäll. Då polispatrullerna kom fram till flerbostadshuset, som ligger i närheten av Skogås centrum, kunde man konstatera att en detonation har skett vid husets fasad vilket resulterat i att lägenhetsfönster gått sönder.

– Det har exploderat mot fasaden, i närheten av men inte i porten. Ingen har skadats, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid polisen, till statstelevisionen.

Ingen skal så langt være pågrepet i denne saken:

Polisens bombtekniker har undersökt platsen och man gör bedömningen att explosionen har orsakats av en person så en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Ingen person har skadats, inte heller har någon misstänkt gripits.

Ikke så langt unna, i Nacka kommune i Stockholms län var det skytevåpen som ble brukt denne natten, i en annen hendelse:

Sent på måndagskvällen besköts en villa i Nacka där familjen var hemma med flera skott. En ruta hade krossats.

– Vi bedömer att det skett en skottlossning. Ingen har skadats och ingen har gripits, säger Jari Kalliorinne, vakthavande befäl vid polisen, till statstelevisionen.

Denne gangen ble det altså ingen drepte eller skadde, men alle slike hendelser bidrar naturlig nok til å øke den traumatiseringen innbyggerne utsettes for. Det tar på å leve i et land som fremstår som krigsherjet. Tryggheten er borte, man frykter at hva som helst kan skje, når som helst.

Disse episodene inntreffer gjerne i innvandrertette, såkalte utsatte områder. Vanligvis er det gjenger og klaner tilhørende ulike etniske grupper som står bak, og motivet er kamp om kontroll over narkotikatrafikk og annen organisert kriminalitet.

Det handler om både store penger, territoriell makt, det kan være en dimensjon av «ære» involvert, og ikke sjelden ligger det et hevnmotiv til grunn. Noen kriminelle har gjort noe, som andre kriminelle skal ta igjen for.

Politiet er overarbeidet og underbemannet, og står mer og mer maktesløse overfor utviklingen.

Resultatet er en tidligere trygg skandinavisk velferdsnasjon på vei mot stupet. Noen kaller det mangfold.

Les også: 

Krigstilstander er blitt normalen: Malmö rystet av ny bombeeksplosjon

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.