Svensk politi under en nylig bombeutrykning. Foto: Jeppe Gustafsson/TT Nyhetsbyrån/ NTB

Den grove volden i Sverige tar ingen pause. Onsdag kveld ble én person skutt i Stockholmsområdet. Senere på natten smalt det en bombe ved et bolighus i Göteborg.

Det går ikke lenge mellom hver gang det meldes om skyting eller bombeeksplosjoner i de såkalte utsatte, svenske  områdene.

Onsdag kveld denne uken var måtte et stadig mer overarbeidet svensk politi igjen rykke ut til en slik, nærmest krigsliknende hendelse i Stockholm. Samnytt skriver om saken:

Vid 19:45- tiden på onsdagskvällen larmades polis till det problemtyngda, invandrartäta och som ”utsatt” klassade området Fisksätra i Nacka kommun strax utanför Stockholm. Detta med anledning av att skottlossning utbrutit utomhus.

Da politiet  rykket ut, fant de en person som var skutt:

På platsen anträffade polispatrullen en skottskadad ung man. Vid ett tillslag en stund senare greps två personer misstänkta för inblandning i vad polisen rubricerar som mordförsök.

Avisen beretter videre:

Polisen uppger att offret är en man i 20-årsåldern men inte dennes härkomst eller eventuella kända inblandning i gängkriminalitet. Personen var så allvarligt skadad att ambulanshelikopter kallades till platsen.

Ved hendelser i disse områdene er politiet forberedt på det meste, og rykker gjerne ut med betydelige styrker:

Ett stort polispådrag på mellan 15 och 20 utryckningsfordon kallades till platsen – Fisksätra torg. Senare på kvällen genomförde Stockholms piketstyrka med anledning av händelsen ett tillslag mot en fastighet i närheten av brottsplatsen.

To personer er foreløpig arrestert:

Två personer greps misstänkta för inblandning i dådet. Polisen är lika knapphändig med uppgifter om dessa som man är om brottsoffret.

Teknisk undersökning av brottsplatsen har genomförts och film från övervakningskameror i området hämtats in. Polisen tror att det finns personer som sett vad som inträffade men ingen har ännu velat ge sig till känna och berätta det man vet.

Polisens förundersökning har mordförsök och grovt vapenbrott som brottsrubricering.

Men kvelden var ennå ung i de kriminelles Sverige. Senere  på natten detonerte en sprengladning i et annet «utsatt område», nemlig ved Majorna i Göteborg. Samnytt beretter:

Under natten mot torsdagen detonerade någon form av sprängladdning vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Majorna i Göteborg.

Klockan var nästan 3 då polisen fick flera larm om en explosion vid en fastighet på Stenklevsgatan där flera rutor krossats.

– Vi kan konstatera att flera rutor krossats i ett fastighetshus. Bombskyddet är på plats för att bistå i utredningen om vad detta kan röra sig om, säger Magnus Schildt, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till GT.

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Vid 5.30 på torsdagsmorgonen fanns ännu ingen misstänkt eller gripen. Ingen person skadades i explosionen.

Dette er områder preget av en stor andel innvandrere, høy kriminalitet, gjeng- og klanvirksomhet, utenforskap og utrygghet.

Det er spesielt i og omkring de større byene Stockholm, Göteborg og Malmö at politiet nesten daglig opplever grov kriminalitet med våpen involvert.

Men også i resten av Sverige pågår en utvikling som skaper økende utrygghet og bekymring hos både myndigheter og befolkning.

Byer som for eksempel Linköping opplever en kriminalitet som virker å være mer eller mindre ute av kontroll. Her har ungdomsranene økt med hele 700 prosent på fem år.

Les også:

Sterk økning i voldelige angrep mot svenske utryknings­kjøretøy

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.