Svensk politi har sperret av et område etter nok en skyteepisode. Foto: Andreas Hillergren/TT Nyhetsbyrån / NTB

I skyggen av den store krigen i Ukraina fortsetter den lille, men likevel skremmende «krigen» i de såkalte utsatte områdene i Sverige. Nå smalt skuddene igjen, i begge de største byene i landet.

Det går knapt en uke uten nye skyteepisoder i de kriminalitetstyngede innvandrerområdene i Sverige. Som oftest er det gjenger og grupperinger av ulike etniske opphav som står mot hverandre, i en krig om territorier, narkotika, ære, hevn og makt.

Torsdag denne uken braket det løs igjen, både i Stockholm og i Göteborg, og nok en gang er det de såkalte utsatte områdene som er åsted.

Samnytt skriver om saken:

Det har skjutits på flera platser under torsdagskvällen. I tät följd fick polisen i Stockholm respektive Göteborg in larm om skottlossningar.

Første hendelse fant sted på ettermiddagen, i et av landets mange belastede og beryktede områder:

Vid 18:15-tiden fick polisen i Stockholm larm om att det sköts i ett bostadsområde i problemtyngda och invandrartäta Hässelby strand väster om huvudstaden. Skotten ska ha varit riktade mot en eller flera personer i närheten av tunnelbanan.

De polispatruller som kommenderades ut till området hittade dock ingen skadad person. En större sökinsats inleddes men utan att polisen kunde gripa någon misstänkt gärningsperson.

Politiet mener det dreide seg om et drapsforsøk:

Området kring den utpekade brottsplatsen där en del fynd gjordes spärrades av för teknisk undersökning. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Kort tid etter smalt det skudd i Göteborg, denne gangen i et treningsstudio i et av byens mest beryktede, «flerkulturelle» strøk:

Bara minuter efter larmen i Stockholm fick polisen i Göteborg påringningar om att det sköts inne på ett gym i den brottstyngda och invandrardominerade stadsdelen Hisingen. Flera patruller skickades till platsen.

Det skal ha vært stor dramatikk rundt hendelsen:

Panik uppstod på gymmet och personer som var där för att träna flydde ut genom dörrarna. När polispatrullerna anlände hade skytten emellertid lämnat lokalen och man har inte lyckats hitta honom.

– Det är ruskigt att det händer, konstaterade en person som befann sig i närheten som SVT talat med.

Men heller ikke her skal skyteferdighetene ha vært særlig gode:

Ingen av de som befann sig på gymmet ska ha träffats av kulorna.

Nettopp treningsstudioer later til å være et stadig mer vanlig åsted for denne typen voldshendelser:

Det är tredje gången på kort tid som kriminella öppnar eld inne på ett gym. Den 20 mars sköts en man ihjäl på ett gym i Lidköping. Flera motionärer i lokalen skadades också. Polisen har fortfarande ingen gripen eller misstänkt för brottet.

En knapp vecka senare, den 26 mars, sköts en motionär i huvudet på ett gym i centrala Stockholm. Polisen tror att det egentliga målet för kulorna var en ledare för ett kriminellt gäng men att skytten tog fel på person eller att personen kom emellan. Ingen person har heller gripits för den skjutningen.

Innvandrervolden hoper seg opp, les også: 

Helgen oppsummeres i mangfoldets Sverige: Mer skyting, nytt dødsoffer

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.