Svensk politi på nok et oppdrag. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

Mens den «store krigen» pågår for fullt i Ukraina, fortsetter den langvarige, «lille krigen» i svenske byer og tettsteder. Denne uken smalt det igjen, og nye ofre er kjørt til sykehus.

Verden har i disse dager sine øye rettet mot dramatiske krigshandlinger i Ukraina. Men det betyr ikke at den mangeårige «borgerkrigen» i Sverige tar pause. Den raser videre som før, og det smeller støtt og stadig.

Så å si hver eneste uke er det nye hendelser der våpen eller sprengstoff benyttes, og i de aller fleste tilfellene handler dette om konflikter der innvandrergjenger er involvert.

Ofte er det kamp om kontroll over territorier for narkotikasalg, andre ganger kan det være hevnoppgjør mellom grupper og klaner. Av og til er det også ran eller voldshandlinger mot tilfeldige det handler om, og da kan gjerne «vanlige svensker» være ofre.

Samnytt omtaler et par hendelser som innledet denne uken, først fra Örebro, en mellomstor by beliggende i innlandet omtrent midtveis mellom Göteborg og Stockholm:

I Örebro hittades en svårt skottskadad man och i Kalmar skadades en man i handen efter en misstänkt skottlossning.

Larmet om skottlossning på Brickebacken i Örebro kom in till polisen runt 20-tiden på tisdagskvällen.

– Det ska ha inträffat utomhus och när vi kom till platsen påträffades en skottskadad man, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib till statstelevisionen.

Politiet er i gang med nok en etterforskning, og det kategoriseres som drapsforsøk:

En förundersökning om mordförsök har inletts. Den skadade är en man i 30-årsåldern som förts till sjukhus med allvarliga skador. Enligt polisen har han skjutits med flera skott.

På onsdagsmorgonen hade ännu ingen misstänkt gripits.

– Det har gjorts en teknisk undersökning och vittnesförhör. Vi har genomfört dörrknackning och det kan finnas anledning att fortsätta med det idag, säger Gabriel Henning, pressinformatör vid polisen i Region Bergslagen.

Men også et annet sted i Sverige ble uken innledet med det som kalles mistenkt skyting, nemlig i den lille byen Kalmar sørøst i landet. Her skal det ha dreid seg om et ran:

I Kalmar skedde en misstänkt skottlossning i Trekanten på tisdagskvällen. I förhör har offret uppgett att han tillsammans med en annan person träffat på 2-3 män som utsatt dem för ett rånförsök. I samband med detta fick han en skottskada i handen.

– Det kommer göras en teknisk undersökning för att bekräfta ifall det skett en skottlossning. Vi håller på att skapa oss en uppfattning om vad som skett och tar hjälp av vapenhund för att söka efter fynd som kan leda oss framåt och hör eventuella vittnen på platsen, säger Filips Annas, polisens presstalesperson, till statstelevisionen.

Polisen har ingen gripen. Händelsen utreds som grov misshandel, försök till rån och grovt vapenbrott.

Mange vil merke seg at slike hendelser nå like gjerne forekommer i mindre/mellomstore byer, og ikke lenger er noe man nødvendigvis forbinder med de tre store og hardest belastede byene Stockholm, Göteborg og Malmö.

Nå er det meste av Sverige en «krigssone», selv om verken kampfly eller artilleri ennå er tatt i bruk.

Snart er det helg, de fleste svensker vet hva det betyr.

 Les også: 

Sverige er i krig – når skal vi tørre å si det høyt?

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.