Svensk politi har en travel førjulstid. Foto: Pontus Altin/TT / NTB

Lite tyder på at det vil senke seg noen julefred i Sverige. Natt til i går ble Malmö rystet av et voldsomt bombesmell. Samtidig måtte politiet rykke ut til en skuddhendelse i Stockholm.

I den lange raden av «utsatte områder» og farlige byer i Sverige, er Malmö helt i det øverste sjiktet. Denne sør-svenske storbyen er preget av massiv kriminalitet og utrygghet. Store, kriminelle gjenger og klaner er mer eller mindre i permanent krigstilstand mot hverandre og mot samfunnet.

Malmø er også en av Sveriges mest innvandrertette byer. Offisielt er noe over 40 prosent  av befolkningen innvandrere. Tar man hensyn til store antall ikke-registrerte, ulovlige innvandrere her, er det trolig snakk om mer enn halvparten.

Den massive kriminaliteten i byen gir seg dramatiske utslag. Natt til onsdag denne uken ble byen igjen rystet av en kraftig bombeeksplosjon. Samnytt forteller:

Under natten mot onsdagen detonerade någon form av sprängladdning på Stora Nygatan i centrala Malmö som orsakade omfattande skador på butiker, restauranger och bostäder över ett stort område.

Omfattende skader over et stort område, det vitner om bruk av kraftige eksplosiver:

Polisen larmades vid kl 1.06 om en explosion vid en butik som fick kraftiga skador. Fönster tillhörande lokaler och privata bostäder i närheten skadades också av explosionen.

– Det är skador på delar av fasaden och även ett flertal fönster och skyltfönster har gått sönder, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Sydsvenskan.

Politiet er i gang med sin etterforskning. Også politiets nasjonale bombegruppe er på stedet, de har ofte oppdrag nettopp i denne byen:

– Vi kommer att vara kvar så länge vi anser att det är nödvändigt. Sedan kommer vi att sammanställa vittnesuppgifter. Under dagen vidtar vi olika utredningsåtgärder, det krävs olika delar för att kunna utreda en sådan här händelse.

Det fortelles om et svært kraftig smell:

En man som bor på gatan berättar att hela huset skakade.

– Hela familjen sov, men vi flög upp. Många rutor är förstörda, säger den boende, som har varit ute med sin hund.

Men som så ofte før, politiet sliter med å komme til bunns i disse sakene:

Ingen misstänkt gärningsman har ännu gripits, opplyser Samnytt.

Men det er ikke bare i Malmö det «kriges». Samme kveld måtte svensk politi også ta seg av en skytehendelse i Stockholm, melder Samnytt:

Strax efter kl 21 på onsdagskvällen larmades polis om vad som lät som skottlossning i Stuvsta i södra Stockholm. På plats påträffades en skottskadad man.

Mannen fördes till sjukhus med oklart skadeläge. En förundersökning om försök till mord har inletts.

Stockholmsnatten ble ikke særlig roligere av at det samtidig var en påsatt bilbrann, bare kort vei unna skuddhendelsen:

I Örby slott, en stadsdel i närheten, sattes en personbil i brand vid ungefär samma tidpunkt. Det är i inte bekräftat att den har med skjutningen att göra utan är en uppgift som polisen kommer att kontrollera.

– Det var en bil som var fullt övertänd när vi kom fram till platsen, säger Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholm brandförsvar.

Også her er politiets fasit så langt nedslående:

Ingen misstänkt har gripits.

Til og med førskoler i Malmö opplever nå at en ny kulturen dominerer i byen:

Malmös førskoleansatte: «Æreskultur kan bli fremtiden vår»

 

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Perfekt julegave, ny, viktig bok fra Document Forlag:

Årets julegave til deg selv eller andre:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.