Natt til 1.mai feirer svenskene Valborgsafton. En stor fest rundt om i Sverige. Bråk og støy er neppe uvanlig ved nasjonale fester. Dessverre utmerker Sverige seg med mye vold og våpen på det som skal være en hyggelig kveld og natt.

03.21, Luleå: En kvinna, född 1991, misshandlas av en kvinna född -89. Händelsen utspelades sig vid en bensinmacka på Stationsgatan. Hon förs till sjukhus med huvudskador. Den andra kvinnan grips misstänkt för grov misshandel.
02.51, Krokom: Polisen larmas till knivbråk i centrala Krokom. På plats finns ett 15-tal personer. Två av dem, en man och en kvinna, har skärskador på händerna. Två anmälningar om misshandel upprättades, en kniv beslagtogs och ärendet kommer utredas vidare då händelseförloppet är oklart, uppger polisen i Jämtland.
00.27, Östersund: En medvetslös kvinna hittas utomhus i Östersund. Vittnen pekar ut en person som varit våldsam mot henne och mannen grips misstänkt för misshandel och ska höras efter tillnyktring. Kvinnan fördes till sjukhus för vård.
23.57, Södertälje: En person hittas svårt skadad, knivskuren, i en lägenhet i Södertälje. I lägenheten finns också ytterligare en person skadad som enligt polisen blivit misshandlad. Den knivskurne fördes till sjukhus och den misshandlade ska förhöras av polis. Ingen var i natt frihetsberövad i ärendet som rubriceras som försök till mord.
23.31, Luleå: Polisen skriver: ”Två killar och en tjej omhändertogs för fylleri i samband med att dom gick och sparkade på skyltfönster i centrala Luleå. Eftersom ungdomarna var under 18 fick föräldrarna komma och hämta dom på polisstationen”.
23.04, Stockholm: Ordningsvakter som skulle väcka en sovande man i tunnelbanan på Östermalmstorg tillkallar polis då han är beväpnad. Polispatrullen kunde konstatera att vapnet var en skarpladdad pistol och mannen greps misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott.
22.58, Stockholm: Ett 30-tal ungdomar slåss och vandaliserar en buss i Rinkeby. Bland annat punkteras ett hjul. Polis och ordningsvakter kallades till platsen men när de anlände är ungdomarna borta.
Sockerfabrik i lågor
22.42, Skurup: En gammal sockerfabrik i Skivarp, söder om Skurup, började brinna sent på valborgskvällen. Polisen har inga uppgifter om skadade.
– Det är 100–150 halmbalar som brinner precis intill husväggen, så det brinner ganska rejält, säger Stephan Söderholm, informatör vid Skånepolisen till TT.
Brandorsaken är ännu okänd. Fabriksbyggnaden är 110 år gammal och har inte varit i bruk på 50 år och väntas klara sig utan större skador.
22.39, Sundbyberg: Väktare i Hallonbergen centrum aktiverar sitt larm efter att ha hotats av 15-20 ungdomar. Väktarna ingrep för att hindra skadegörelse. Fler väktare och polis anlände till platsen och sju ungdomar omhändertogs misstänkta för bland annat skadegörelse, hot och våld mot tjänsteman. Polisen skriver att rubriceringen kan komma att ändras till våldsamt upplopp under utredningens gång beroende på omfattning.
21.48, Märsta: En kvinna blir oprovocerat överfallen i samband med firandet av Valborg i Märsta, enligt polisen.
– Det ska ha varit ett gäng som gått runt och stökat och varit otrevliga och sedan av okänd anledning sparkat på kvinnan, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen enligt Märsta.nu.
Ingen är gripen men de misstänkta är i åldern 16 till 18 år. Kvinnan behövde inte uppsöka sjukhusvård.
21.26, Gotland: En aggressiv och berusad man i Östercentrum på Gotland tas om hand av polis. Mannen förs till arresten för tillnyktring.
Man slagen med hammare
21.11, Norrtälje: En man slår larm om att han har blivit misshandlad av fyra personer. Offret ska bland annat ha blivit slagen med en hammar i huvudet. Händelsen inträffade på Uppsalavägen i Hallstavik den skadade fördes enligt polisen till sjukhus för ”omplåstring”.
20.28, Luleå: En man född 1973 stoppas i en rutinkontroll och visar sig köra rattfull.
20.00, Lund: Polisen i Lund uppdaterar från firande i Stadsparken där närmare 30 000 beräknas ha deltagit: ”Fram till kl 20:00 har 12 personer omhändertagits enligt lagen om berusade personer och en person omhändertagits en polislagen § 13; stört den allmänna ordningen. I övrigt har det upprättats sju amälningar angående stölder; mobiltelefoner, ipads, plånböcker och dylikt. Fem anmälningar angående misshandel, varav flera av dem efter ett större bråk vid stora scenen. Ingen allvarligt skadad”.
19.54, Hudiksvall: En kvinna i 50-årsåldern kör sin bil bilen vingligt och hamnade i diket i Forsa. Hon misstänks nu för grovt rattfylleri och förlorade sitt körkort på plats.
Ungdomar påkörda av polis
19.06, Arvidsjaur: En personbil körde av E 45 i höjd med Avaviken. 4 personer fanns i fordonet bilen. Allmänheten har hjälpt personerna till Arvidsjaurs hälsocentral. En person lindrigt skadad.
18.12, Stockholm: En civil polisbil korsar Medborgarplatsen i hög fart och ränner rätt in i en grupp ungdomar. På plats finns ett stort antal studenter som firar valborgsmässoafton. Fyra personer förs till sjukhus.
17.55, Eskilstuna: En majbrasa i Ramshammar i Eskilstuna sprider sig en ladugård och ett bostadshus. Byggnaderna brinner ner men ingen person kommer till skada. Återigen varnar polisen för starka vindar. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättas efter branden.
17.16, Kungsängen: Polisen larmas till pendeltågsstationen i Kungsängen i Upplands-Bro där ett tiotal personer slåss. En person slåss i huvudet med en flaska. Ytterligare en förs till sjukhus för vård.
17.15, Laxå: En personbil krockar med en epatraktor på Gustav Vasas väg i Laxå. Polis på plats misstänker att kvinnan är berusad.
– Hon hade tydligen kört runt i en trädgård strax innan olyckan, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl hos polisen, till Nerikes Allehanda.
Svärdman på buss
16.44, Tierp: En våldsam brand bryter ut i en villa i Karlholmsbruk i Sandby i norra Uppland. Eldsvådan uppges ha börjat i taket men spreds snabbt då det var mycket starka vindar på platsen. Elden spreds i vinden till ytterligare två hus som brunnit ner, uppger polisen. En lada med betydande värden lyckades dock räddas, enligt polisen.
16.38, Lund: En ung man hotar människor i en Ica-butik på Stora Södergatan i Lund. Ynglingen uppges vara kraftigt berusad och ska dessutom ha blottat sig genom att gnida sitt kön mot butikens skyltfönster. Polisen skriver: ”Enligt uppgift blev kunderna inte imponerade”. En 24-årig man har omhändertagits för berusning och misstänks för sedlighetsbrottet.
16.31, Malmö: Ett syskonpar, en 4-årig flicka och en 2-årig pojke, faller från ett fönster på tredje våningen. Båda skadas svårt och förs till sjukhus. Barnens föräldrar ska inte ha befunnit sig i lägenheten och polisen utreder olyckan som ett oaktsamhetsbrott.
14.58, Solna: En man med svärd kliver på en buss på Fridenborgsvägen med flera väskor i händerna. Mannen visar svärdet för en person som slår larm. Polis kommer i fatt bussen och omhändertar mannen som visar tecken på att vara drogpåverkad. Han misstänks också för brott mot knivlagen.
14.40, Gävle: En 22-årig man anhålls efter att ha kastat en ”stor sten” mot en 50-årig man i Gävle. 22-åringen slog också offret med en trädgren. Han misstänks också ringa narkotikabrott.
11.30, Örebro: En man knivskärs i låret på Kanslibron i närheten av slottet. Två män, 21 och 23 år gamla, greps senare misstänkta för brottet. Männen är sedan tidigare kända av polisen, skriver Nerikes Allehanda.
11.23, Ljusdal: Utanför systembolaget i Ljusdal stoppades en rattfull bilist av polisen efter att ha blåst positivt. Den 27-årige mannen misstänks också för narkotikabrott.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20719977.ab

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂