Nytt

Det offisielle Sverige tier ikke bare om de store kriminalitetstallene. Det tier også om de små enkelthendelsene, som når en 78 år gammel dame slås helseløs på offentlig sted så hun dør av det. Dvs. avisene rapporterer hendelsen, men de tør ikke skrive hvem som begår ugjerningen. Denne krypende underdanighet er gjennomgående, og vi må tro at signalet oppfattes i den andre enden og omsettes i enda mer vold.

Historien om 78-åringen er typisk, for type forbrytelse og for omskrivningen i mediene.

Den kvinna som på måndagseftermiddagen misshandlades på en parkeringsplats i Landskrona har avlidit.

Tillsammans med sjukhusets läkare och anhöriga fattade kvinnans man på onsdagens eftermiddag beslutet om att avbryta alla behandlingar av henne eftersom de svåra skadorna bedömdes som omöjliga att operera. Kvinnan avled kort därefter.

– Hon hade en stor blödning i skallen som inte gick att operera, det fanns inget mer att göra, säger Per Längby, informationsansvarig för Skånes universitetssjukhus.

Utredningsarbetet på den brutala misshandeln på ett äldre par på Hemköps parkering fortsätter och har just nu prioritet ett hos polisen i som fortfarande söker vittnen. Gärningsmannen misstänks nu för grovt vållande till annans död.

– Vi har fått in många och bra tips, säger Göran Hassel, informatör på polisen i Helsingborg.

– Men vi skulle vilja komma i kontakt med folk som varit på platsen då det hände. Både de som sett händelsen med egna ögon men även de som varit på köpcentrumet men inte sett själva misshandeln. Det måste ha funnits en hel del folk där då det hela skedde, säger Hassel vidare.

Att många känner obehag för att vittna har Göran Hassel full förståelse för men förklarar att det går bra att vara anonym.

– Det viktiga är att vi får reda på vad som hänt så att vi kan gripa våldsverkaren. Det är klart att det är viktigt med folk som kan vittna men det går bra att vara anonym också. Vi tar emot all information.

– Detta har prioritet ett och vi är tio man som jobbar direkt med fallet. Vi har kommit långt i utredningen och det ser bra ut. Jag vill därför inte nu gå ut och säga något om vi har någon misstänkt eller på något annat vis avslöja något. Det är så lätt att vi då påverkar de vittnen som ännu inte hört av sig. Därför ber jag alla, oavsett om de sett något eller ej, att höra av sig till oss på nummer 11414.

Flera personer samlades vid p-platsen för att lämna en blomma efter att det stått klart att den skadade kvinnan mist livet. Någon tände även ljus och marshaller.

Politiet etterlyser vitner og sier saken har høy prioritet. Ti mann jobber med saken. Men når de skal gå ut med signalement er det på bilen, ikke mannen!!

-Gärningsmannen beskrivs vara mellan 20-30 år ochkörde en röd tvådörrarssport bil i Toyota eller Mazda-modell med tonade rutor.

Og journalistene stiller heller ikke spørsmål om signalement. De er med på den absurde leken. Alle svensker vet hvem som slår gamle helseløse pga en biltut, men det må ikke sies. Derfor blir Sverige et stadig mer surrealistisk sted.

Skånskan skriver:

Detta har hänt: -Mannen och kvinnan var på väg att köra in på en p-plats utanför Hemköp på Ringvägen i Landskrona men tyckte att en bil stod i vägen och tutade för att få föraren att flytta fordonet. De växlade några ord med föraren som plötsligt ilsknande till och smällde upp en bildörr rakt på mannen som föll baklänges och trillade på en motorhuv. Därefter gav sig föraren på kvinnan med knytnävarna innan han snabbt smet från platsen.

-När den 78-åriga kvinnan anlände till sjukhuset i Lund på måndagen kunde läkarna konstatera att hon fått allvarliga skallskador. Senare på måndagskvällen opererades kvinnan och vid nio-tiden bedömdes läget vara allvarligt men stabilt – på tisdagen hade dock tillståndet försämrats och tillståndet bedömdes vara livshotande.

Gråt over Sverige.

78-åriga kvinnan död