En ung svensk jente ble voldtatt av fire menn på vei hjem. Det lokale svenske småstedet Hammardal er i opprør. En nisjeavis tør å benevne hendelsen og gi et signalement. Det er ytterst uvanlig i Sverige.

Under söndag morgon får polisen in en anmälan om att en gruppvåldtäkt ska ha skett i Hammerdal. En yngre kvinna är på väg hem från en fest natten mot söndag när hon enligt uppgifter ska ha blivit överfallen och våldtagen av 4-5 män.

Affärsnytt har kontakt med polischef Göran Bergström i Strömsund under måndag eftermiddag. Han berättar att det i nuläget inte finns några misstänkta. Strömsundspolisen samarbetar med kriminalavdelningen i Östersund för att lösa fallet som är under pågående utredning. En brottsplatsundersökning har gjorts och man ska göra flera förhör med kvinnan som skickades till Östersunds sjukhus efter överfallet.

En mörk Audi ska ha passerat brottsplatsen vid 03-tiden, i anslutning till E45 och avbrutit övergreppen. När bilen passerade kunde kvinnan bryta sig loss och lämna platsen. Föraren till denna Audi vill polisen nu komma i kontakt med.

Man söker vittnen till händelsen och hänvisar till polisens nummer 114 14 om man har uppgifter att lämna som kan ge framgång i utredningen.

-Signalementen på männen är få men det man i nuläget kan säga är att det var 4-5 män i åldrarna 15-24 år och att de är av utländsk härkomst. Man vet ännu inte om männen är hemmahörande i Hammerdal, säger Göran Bergström.

I kommentarfeltet får avisen ros for å ha våget å kalle en spade en spade. Men det finnes også moralens voktere, som sier det er brudd på Vær Varsom-plakaten.

kommentaren Anna:

Det finns pressetiska regler av en anledning och om du läst det inklistrade citatet i min tidigare kommentar så borde du förstått att det inte heller är ok att ange «med svenskt utseende». Nu har Affärsnytt Norr valt att ignorera pressetiken och se vad som händer – rasismen frodas och odemokratiska partier får propaganda. Det är relevant för polisen att få ett signalement, men det är inte din uppgift som läsare av Affärsnytt Norr att lösa det begångna brottet.

..

Man kan fråga sig om Affärsnytt Norr följer de pressetiska publiceringsreglerna: «Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.» Det är också anmärkningsvärt att Affärsnytt Norr tillåter en stor mängd av de kommentarer som finns här, med tanke på att reglerna tydligt säger att kommentarerna inte får ha rasistiskt innehåll och att de ska hålla god ton och det gör definitivt inte många kommentarer här.

 

Den norske Vær Varsom-plakaten har de samme formaninger, men praktiseres noe annerledes i Norge.

 

http://www.affarsnyttnorr.se/nyheter.php?id=2882

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂