Sakset/Fra hofta

Dette er tittelen i Sydsvenskan: «Polisen desperat efter våg av våldtäkter i Malmö». Og dette definerer at politiet er desperat: Man har gått ut med et signalement. Et signalement! Polisen måste va’ desperat!

Sånn er det hver gang. Man tenker at kan ikke Sverige bli mer outrert. må galskapen ha nådd grensen for det mulige. Men nei.

I Malmö, en by på størrelse med Bergen, har det i år vært 33 overfallsvoldtekter. Åtte av dem mot barn. Og her er antallet som er oppklart: Null.

I november etablerte politiet en særskilt gruppe på 14 personer for å etterforske voldtektene. Men som det heter: «..arbetet har gått trögt».

I denne situasjonen kan vel ingen si noe på at politiet blir desperat. Men det er altså ikke politiet som slik beskriver situasjonen for sin egen etterforskning.

…obehagliga spänningar

Det er en professor, og ikke en hvilken som helst professor; det er Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi ved Stockholms universitet. Sarnecki er ikke kjendis i Norge, men det er han definitivt i Sverige. Hans klamme hånd har ligget over svensk kriminaldebatt og -politikk i flere årtier.

«Nu tar polisen till desperata åtgärder för att lösa brotten.» skriver Sydsvenskan, og gjør dermed professor Sarneckis ord til sine egne:

– Det här visar att polisen är desperat och har fastnat i utredningen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Han är kritisk till att polisen går ut med den här typen av signalement.

– Det här med att att han ska ha “stor näsa”, “mörkt krulligt hår” och “inte tala svenska”, är en oerhörd stereotyp bild. Risken är att det kommer ge obehagliga spänningar i samhället, säger han.

 

jerzy-sarnecki

Professor Sarnecki.

 

Hele beskrivelsen var slik: “19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy och mörkt krulligt hår. Mannen ska inte ha talat svenska.»

(Og for de av leserne som drar kjensel på dette: joda, det er signalementet som Sydsvenskan ikke ville videreformidle for en uke siden. Den gangen man foretrakk å publisere et bilde av en sykkel. Nå later man til å ha ombestemt seg. Nok om det.)

Ifølge Sarnecki kan det rent generelt være nyttig for politiet å gå ut med et signalement. Men i dette tilfellet stiller han seg tvilende til å gjøre det, fordi opplysningene bare kommer fra én kilde, som dessuten er et barn.

– Det gör mig bekymrad. Det finns ett stort antal studier som visat att vittnen och offer ofta landar i den här typen av stereotypa signalement, i synnerhet när det gäller barn, säger han.

«Ett signalement är ett signalement»

Kriminalinspektör Peter Hansson som leder politiets spesielle etterforskningsgruppe synes ikke det skal spille noen rolle hvilke opplysninger man går ut med i et signalement. Sjokkerende nok mener han det finnes viktigere ting enn politisk korrekthet:

– Mitt primära syfte är att utreda brott. Ett signalement är ett signalement.

Finns det en risk med att gå ut med uppgifter om den misstänktes härkomst?

– Jag vill inte värdera det. För mig är det en självklar åtgärd för att leda oss framåt, säger han.

«Et signalement er et signalement.» Att det ska va’ så svårt…

 

Polisen desperat efter våg av våldtäkter i Malmö

Granskning Sverige granskar Jerzy Sarnecki

Humor: Jimmie och Jerzy debatterar