Lekeplassen i Norra Sofielund. (Skjermdump, Aftonbladet TV)

En 17 år gammel jente ble lørdag overfalt og voldtatt av flere menn ved en lekeplass i Malmö. Politiområdesjef Andy Roberts er rystet over volden offeret har blitt utsatt for.

Ifølge Samhällsnytt ble jenta utsatt for noe som minner om tortur. Nettstedet angir ingen kilde til opplysningen, men dette er hva Roberts sier til Sydsvenskan:

– Det är ett förfärligt, synnerligen grovt brott, säger Andy Roberts, chef för polisområden Norr i Malmö.

«Synnerligen grovt våld»

Han vil ikke gå inn på hva den 17-årige jenta har blitt utsatt for, mer enn at det handler om «synnerligen grovt våld», altså spesielt grov vold. Han reagerer sterkt på det han har fått vite:

– Även för mig som gammal rutinerad polis finns det gränser.

Jenta ble kjørt til sykehus med ambulanse.

– Hon är både skadad och chockad, sier Mats Attin i Malmö-politiet.

Tredje på en måned

Dette var den tredje gruppeoverfallsvoldtekten i Malmö på en måned. Politiet utelukker ikke at den kan ha blitt begått av de samme gjerningsmennene.

– Vi är rädda för att det finns ett samband, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen.

Voldtekten fant sted i ved en lekeplass i Hasselgatan i Norra Sofielund ved tre-tiden natt til lørdag. Sofielund er et etnisk blandet område, hverken innvandrer- eller svenskdominert.

Opprørt

Folk i Malmö er opprørte, skriver Aftonbladet.

– Jag tycker det är för jävligt. (…) Jag känner alltid oro när jag ska hem på kvällarna. Därför cyklar jag alltid. Även om det bara är en kort bit så tar jag alltid cykeln, sier Nora Wieser (27).

– Alla är oroliga. Jag vet ingen kvinna som inte är orolig. Så jag hoppas att polisen tar detta på allvar, sier Wieser.

Politiet sperret av åstedet. Sykkelen på bildet har trolig intet med voldtekten å gjøre. Skjønt hvem vet? (skjermdump, Aftonbladet TV)

I november var det to gruppevoldtekter i Malmö: 15. november ved Södervärn og 16. november i nærheten av et festlokale ved Segevång.

Lørdagens voldtekt fant sted bare en kilometer fra åstedet for voldtekten på Södervärn, nøyaktig en måned i forveien.

Politiet tror gjerningsmennene/-guttene er relativt unge:

– Vi pekar inte ut åldern, men det är inte gamla förövare om man säger så, säger Andy Roberts.

Ber om hjelp

Polisen er avhengig av allmennhetens hjelp for å kunne oppklare saken, understreker Roberts. Han oppfordrer alle som har informasjon om å kontakte politiet.

– Vi kommer inte att lösa detta själva utan kommer bli tvungna att ta hjälp av allmänheten. Vi måste få stopp på det här så att vi kan sätta förövarna bakom lås och bom.

Bak lås og slå? Tja, dersom dette er unge gjerningsmenn, ender de med samfunnstjeneste, noe vi har sett flere ganger, også i Norge.

Og dessuten: Hvilken hjelp er det man forventer når man ikke engang klarer å komme med noe som ligner et signalement?

Mistenkt sykkel?

Eller er planen å vente noen måneder, for så å komme med et signalement på en sykkel?

I rettferdighetens navn var det avisen Sydsvenskan som presenterte signalementet på en rosa damesykkel etter en overfallsvoldtekt i Malmö i fjor. Avisen sensurerte den gang politiets fulle signalement, som inkluderte beskrivelse av både en sykkel og en person.

Voldtekten fant sted i juli. Politiet ventet til desember med å publisere signalementet.

Bildet av den etterlyste sykkelen.

Også i fjor var det en bølge av overfallsvoldtekter i byen. Jenter på 12 og 14 år ble overfalt og voldtatt midt på dagen. Det var i forbindelse med voldtekten av 14-åringen at Sydsvenskan publiserte bildet av sykkelen og underslo politiets beskrivelse av voldtektsmannen:

«Gärningsmannen beskrivs som en man, 19-26 år gammal, 165-170 cm lång, stora öron, hängande ögonlock, stor näsa, skäggstubb, ljusbrun hy, mörkt krulligt hår som var kortklippt, smärt kroppsbyggnad, klädsel vid tillfället ska ha varit shorts, T-shirt, vita skor möjligen av fabrikat Nike, mannen talade inte svenska.»

Til gjengjeld fikk avisens lesere en utførlig beskrivelse av sykkelen han brukte, samt et bilde. Hvordan det gikk? Voldtekten er ennå ikke oppklart, halvannet år etter at den skjedde.

Politiet satset store ressurser og satte ned en egen gruppe for å etterforske voldtektene mot barna. Ingen av dem ble oppklart, og gruppen er nå nedlagt.

 

Sydsvenskan    Aftonbladet

 

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂