Raneren som ble skutt av svensk politi under et ran i Södertälje innvandret til Trøndelag i fjor og står oppført som daglig leder av en kafeteria i distriktet.

Politiet opplyste lørdag ettermiddag at tilstanden hans er «svært kritisk», skriver nyhetsbyrået TT. En rekke slektninger og venner våker over 26-åringen, som er innlagt på Karolinska universitetssykehus, hvor han får intensivbehandling, skriver Expressen.

Minst fem av de pågrepne tilhører samme vennegjeng og har flere ganger tidligere vært mistenkt for å stå bak grove ran, skriver Aftonbladet. I oktober 2011 ble tre av dem pågrepet etter at politiet hadde spanet på dem i over en måned.

Ifølge Aftonbladet inngår minst fem av ranerne også i det politiet betegner som en organisert kriminell gruppe, og flere av de siktede er dømt for grov kriminalitet tidligere.

Det spekuleres i at gjengen gjennomførte et tilsvarende ran torsdag, der samme type Audi ble brukt, og hvor forbryterne var iført tilsvarende arbeidsklær. Gjengen beundret filmer som Snabba Cash og Scarface. Det er forunderlig hvordan filmer inngår i mytebyggingen til kriminelle. Filmen Heat var inspirasjon for NOKAS-ranerne.

Dagbladet har følgende kryptiske kommentar til ranerens opprinnelse.

Gruppa kommer også fra det sørlige Stockholm, i likhet med flere av de som nå er siktet for grovt ran.

Går man til svenske aviser, feks. Expressen, får storyen mer kjøtt på benet. Slektninger av 26-åringen er tallrikt til stede på sykehuset. De synes ikke at politiet skulle skutt ham i hodet. Men det er eksperter uenig i. De forsvarer politiet og sier de følte seg truet. Ranerne var utstyrt med tunge våpen. Hvem som som skjøt først er ikke klart.

Under hela kvällen, natten och dagen vakade familjen och ytterligare ett 40-tal svartklädda människor vid sjuksängen på Karolinska universitetssjukhuset där mannen vårdades för livshotande skador. En släkting kom till sjukhuset för att visa sitt stöd för familjen.

– Jag är chockad. Det är en väldigt snäll person. Jag tror att han blev utnyttjad av gruppen, säger han.

En annan släkting till familjen berättar att läkarna sagt att kulan fastnat bakom höger öra och läkarna har sagt att den inte kan tas bort eftersom tillståndet är så kritiskt.

Släktingen ifrågasätter att polisen sköt 26-åringen i pannan.

– Om de ska skjuta någon så borde de skjuta mot benen. De kunde ha skickat upp en helikopter och följt efter bilen. Det var inte nödvändigt att skjuta honom.

Blod er tykkere enn vann, selv når ranerne utstyrer seg maskerte og med tunge våpen. Men denne gang blir ikke forbryterne forstått av svenske eksperter.

Det är inte så svårt att föreställa sig den kalabalik som uppstår när så tungt beväpnade rånare konfronteras med polisen. Jag förmodar att polisen känt sig mycket hotad och trängd när maskerade rånare har så tunga vapen med sig. Om polisen uppfattar att deras liv är i fara så måste de försvara sig, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Den skottskadade mannen, som är hemmahörande i Norsborg i södra Stockholm är tidigare dömd för flera fall av ringa narkotikabrott.

 

http://www.dagbladet.no/2013/01/05/nyheter/ran/utenriks/sverige/25101732/

http://www.expressen.se/nyheter/familjen-vakar-over-skjutna-26-aringen-1/