Nytt

Det singler i glass og man hører skuddserier og ropet Allahu akbar. Det er ikke fra Midtøsten, men utenfor et kjøpesenter i den svenske byen Södertälje.

Ranet av gullsmedbutikken skjedde bare noen få hundre meter fra politistasjonen. Derfor var sivilt politi raskt på plass. Denne gang satte politiet hardt mot hardt.

Fem personer – fire menn og en kvinne – er mistenkt, og av dem er fire pågrepet. Det er interessant å lese deres profiler. Vestlige gangsterfilmer og utenforskap produserer gjengkriminelle på løpende bånd. Miljøene er så store og ugjennomtrengelige at politiet har vanskeligheter. Det er mye man med litt fantasi kan utlede av profilene.

26-åringen som ble skutt av politiet, og deretter lempet ut og overkjørt av ranerne, kalles outsideren. Han var venn med en fotballtrener i Fittja, utenfor Stockholm, som ble skutt i 2010. Ingen har noen forklaring på hvordan han kunne utføre et ran med personer som er mistenkt for å ha myrdet fotballtreneren. Som i terrorsaker viser det seg hvor lite storsamfunnet vet om miljøene og hva som foregår.

Han bor numera i Norge och kom hem till Sverige för ungefär två veckor sedan, i desperat behov av pengar. Den restaurangverksamhet han startat i Norge hade drabbats av ett rejält bakslag efter att myndigheterna avslöjat att en anställd sålde alkohol till minderåriga.

«Outsidern» var bästa vän med den fotbollstränare som mördades i Fittja 2010 och många av hans vänner har svårt att förstå hur han kunnat ge sig i lag med de som misstänks ligga bakom mordet. Hans barndomskamrater tror att han utnyttjats av kumpanerna, för att snabbt kunna fixa pengar till restaurangen i Norge.

Noen er konger på haugen i ghettoene, vifter med penger, dyr livsstil og blir idealer som tiltrekker seg yngre gutter. En av rekruttene var en 19-åring. Hans «løpebane» minner om gangsterfilmene som står høyt i kurs.

Man, 19, Norsborg «Den blyge»

Misstänkt för:

Grovt rån.

Tidigare brottslighet:

– 2011: Dömd till ungdomstjänst för vapenbrott och olaga hot.

– 2012: Dömd till fyra månaders fängelse för förberedelse till rån, stöld, våld mot tjänsteman, falsk tillvitelse, narkotika- och dopningsbrott.

– 2012: Åtalad för grov misshandel. Ännu ingen dom.

Betraktades under uppväxten som tyst, tillbakadragen och blyg.

När han och några jämnåriga kompisar rekryterades till kriminell verksamhet förändrades allt. Plötsligt gick han omkring i dyra skor för att skryta om hur mycket pengar han hade och ville att alla skulle förstå att han var farlig.

– Förr kunde han gå omkring i tofflor hela vintrarna, nu har han Gucci-skor, säger en av 19-åringens vänner till Expressen.

För tre år sedan blev han skjuten efter en kontrovers med en man som tidigare varit känd som medlem i det grovt kriminella gänget Fittja Boys. Han träffades fem gånger i underkroppen och benen, men överlevde.

I Fittja anses «Den blyge» vara en av de som ligger bakom mordet på en 26-årig fotbollstränare 2011. Han har därför fått smeknamnet «mördaren».

At en 19-åring får kjælenavnet «morderen» sier sitt om et samfunn der lovløshet er blitt dyd.

19-åringen jobbet sammen med og for to andre som var bosser og markerte at det var de som var loven. Slik undergraves respekten for svensk lov og innbyggere i ghettoene ser at svensk lov og autoritet ikke gjelder. Eksemplets makt er stor.

Man, 22, Ekerö «Mellanchefen»

Misstänkt för:

Grovt rån.

Tidigare brottslighet:

– Flera snatterimål, olovlig körning och bilstöld längre tillbaka i tiden.

– 2011: Dömd till dagsböter för olovlig körning.

– 2012: Dömd till villkorlig dom med samhällstjänst för snatteri och vapenbrott, efter att ha haft en tårgaspistol med tillhörande patron.

– 2012: Åtalad för snatteri efter att ha tankat för 821,96 kronor utan att betala. Ännu ingen dom.

Är släkt med en av ledarna för gänget, en 25-årig man som bland annat varit medåtalad i målet mot 19-åringen, men frikändes.

Som släkt med en äldre ledare har «Mellanchefen» fått en särställning bland de unga killarna och tänjer gärna på gränserna. Han vågar stöta sig med folk och uppför sig som en mellanchef, eftersom han anser sig vara skyddad.

Var med på Ungdomens hus i Fittja då vännen, den misstänkte 19-åriga rånkumpanen, blev skjuten sommaren 2010 – men klarade sig oskadd.

Militante islamister rekrutterer fra kriminelle miljøer. Da er allerede prinsippet om utenforskap og ekstraterritorialitet satt, dvs. at de lever på områder hvor svensk lov ikke gjelder. Det går fra å få en kriminell til en islamistisk betydning.

Man, 21, Norsborg «Den kaxige»

Misstänkt för:

Skyddande av brottsling.

Tidigare brottslighet:

– Dömd 2012 till skyddstillsyn för stöld, snatteri och hot mot tjänsteman.

Beskrivs som busig och utåtagerande under uppväxten. Betraktades som harmlös tills han började umgås med de äldre killarna. 21-åringen var tillsammans med sin 19-åriga rånkumpan misstänkt för mordet på den 26-åriga fotbollstränaren 2011. Polisen fann dock aldrig några bevis som säkert kunde knyta någon av dem till mordet.

Mannen sägs, precis som sina misstänka kumpaner, vara tilltalad av en gangsterlivsstil likt den de kunnat se på tv och i filmer. Han beskrivs av jämnåriga som växt upp i samma kvarter som villig att göra väldigt mycket för att tillfredsställa de äldre ledarna och tjäna pengar.

At en fotballtrener kan bli myrdet og de mistenkte går rundt og får «kred» for å ha begått drapet og ikke bli tatt, sier en del. Södertälje-ranet forteller historien om en samfunnsmakt som har mistet oversikten. Pressens fragmentariske biter fortellere snarere om alt pressen ikke vet om disse miljøene. Det samme gjelder de som rekrutteres til militante islamist-miljøer og drar til Syria.

Norge er litt etter Sverige, men ikke mye. Det er symptomatisk at 26-åringen hadde bosatt seg i Norge og drev kafe i Trøndelag. Når virksomheten slipper opp for penger begår man ran i Sverige. Det kunne like gjerne vært Norge.

http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-de-misstankta-ranarna-i-sodertalje/