To kosovoalbanske brødre på 19 og 21 år ble tirsdag varetektsfengslet, mistenkt for å ha tent på huset til Lars Vilks. De to har forbindelser til andre radikale muslimer. Hvor mye orker svenske medier grave i nettverkene som graver en grav for frie kunstnere og kritiske muslimer, og sender medlemmer til utlandet på jihad?

Det er selvsagt skremmende å oppdage at Sverige nå har innfødte muslimer som er ikke bare er beredt til, men aktivt forsøker drepe en svensk kunstner for det han sier og gjør som kunstner.

Den virkeligheten rygger svenske medier tilbake for. Sammenhengen er for skremmende.

Men Vilks tør.

Natten mellan den 14 och 15 maj tog sig ett islamistiskt kosovoalbanskt brödrapar från Landskrona till Lars Vilks hus i Nyhamnsläge för att bedriva sitt egna lilla jihad. De försökte bränna ned kåken. En fönsterruta krossades och två brandbomber kastades mot huset – men branden tog sig aldrig. Tack var fynd på platsen kunde polisen snabbt gripa de båda bröderna. En jacka hade lämnats kvar på platsen och i den låg en adress- eller telefonlapp till den äldre brodern. I trädgården påträffades även flera vätskefyllda PET-flaskor. Vilks var inte hemma vid tillfället. Brödraparet greps i lördagskväll samt under söndagen.

På tisdagsförmiddagen begärde kammaråklagare Charlotte Österlund två bröder – 19 och 21 år gamla – häktade för försök till mordbrand. På eftermiddagen häktades de båda av Helsingborgs tingsrätt, misstänkta på sannolika skäl för försök till mordbrand.

Häktade
Mentor Alija, född 1989-04-20
Mensur Alija, född 1990-09-05. Han är häktad i sin frånvaro då han är inlagd på sjukhus för brännskador som han fick när de skulle sätta eld på Vilks hus. Ny omhäktningsförhandling sker efter omvårdnaden.

Expressen hade igår, i sedvanlig ordning, en snyfthistoria där släkten fick tala ut:

– När jag fick veta vad som hänt tog jag mig till lägenheten. Men polisen släppte inte in mig och de tog in vår mamma till förhör. Hon mår mycket dåligt, säger 21-åringens syster.

21-åringen (Mentor Alija, anm PI) flyttade till Sverige tillsammans med sin familj från Kosovo i början av 90-talet. Han är troende muslim och besöker regelbundet moskén. Men systern har svårt att förstå att hennes bror nu misstänks för attentatet mot Lars Vilks.

– Han är jättesnäll. Visst är han religiös, men det betyder inte att han skulle göra en sådan här sak, säger hon.

Hans 19-årige bror, som greps i Helsingborg i går morse var anhållen i sin frånvaro. Han är tidigare ostraffad. Misstankarna mot honom väcktes efter gripandet av 21-åringen. 21-åringen är känd av polisen sedan tidigare för stöld, olovlig körning och vårdslöshet i trafik.

Radikala kopplingar

Vi vet att Expressen lusläser PI, Jihad i Malmö, Muslimska Friskolan mfl som gräver i alla islamistiska kopplingar. PI skrev i helgen om uppviglaren med afrohåret som var på plats vid föreläsningen hade chatkontakt med niqab-Alia Khalifa. Hennes vidrige bror är Anas Khalifa, som vi nämnt åtskilliga gånger. Han har föreläst sin dynga bland annat i Landskronas källarmoské där brödrarparet springer, det gamla posthuset på Hantverksgatan. Även Ingers mördare, Ahmad Akileh och hans libanesiska släkt springer i samma radikala moské.

Expressen hade en artikel innan idag men den är nu bortttagen:

Den 19-årige yngre brodern (Mensur Alija, anm PI) har öppet deklarerat sin avsky mot Vilks och beskrivs av vänner som en person med radikal trosuppfattning. 19-åringen är enligt uppgift god vän med den islamitiske hatpredikanten Anas Khalifa, som bland annat predikat i moskéer om martyrskap och heligt krig. Attacken mot Lars Vilks bostad skedde, enligt polisens misstankar, i samarbete med den 21-årige brodern (Mentor Alija, anm PI).

Det er Politisk Inkorrekt som har de detaljerte opplysninger. De «krenker» personvernet, men de eksponerer også trusselen mot det åpne samfunn. I dette tilfelle en kunstner de står etter livet. Svenske aviser tør ikke konfrontere trusselen. De trekker heller artikkelen.

Snufsestoryen er fast inventar i svenske medier. Det er også blitt en standard dramaturgi i norske. At Dagbladet og TV 2 forvandlet Tøyen-saken til et spørsmål om AMKs oppførsel, følger noe av det samme mønster: fra brutal forulemping til klynkende offer.

Nettverket i Sverige har kommet lenger. Her står burka-kledde kvinner frem og truer Lars Vilks på livet.

Hatiska muslimer
Anas Khalifa har för övrigt stor del i detta attentat. Som imam påverkar och indoktrinerar han när källarmoskéerna samlar ynglingar ända ner till barnaålder för att lyssna på hans predikan om paradiset och den rätta vägen. Dessutom är han god vän med andra rabiata islamister; terrordömde Mirzád aka Maximus, Ralf Wadman aka Usama El Swede (driver hatforum: sinbad.se och noor.se) m fl.

Vilks och Amatullah

Sinbad.se har slutna rum där islamisterna skriver sitt hat gentemot svenskar och alla som kritiserar islam på minsta lilla vis. Det forumet har också spelat en stor roll förra gången Vilks var i blickfånget 2007.

En av dessa hatiska är en idag 41-årig bosnisk kvinna från Kungsör, med nickname Amatullah och är heldraperad i niqab. Hon mordhotade Vilks på forumet, spårades, polisanmäldes och dömdes för olaga hot till böter. Men si det tänkte hon inte alls betala. Hon lyder bara Allah. CNN var bara tvungna att få en intervju med Vilks och inte minst med Amatullah. För er som inte sett detta är det stor komik. Hon dyker upp vid ca 1.20:

Takk til Politisk Inkorrekt for detaljerte opplysninger.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂