Lars Vilks fortsetter som rettsreporter fra rettssaken mot de to brødrene som forsøkte å brenne hans hus ned. Bevisene de etterlot er så overveldene at advokatene deres hevder det er helt usannsynlig at noen kan være så uforsiktige.

Den andra dagen i tingsrätten började i långsamt tempo. Den inkallade vittnena avverkades i raskt takt och flera pauser fick skjutas in. Sedan var det lunch. På eftermiddagen förhördes en polis som hade varit med på husrannsakan i Landskrona. Den påslagna datorn visade då två flikar, en till Islamiskt Forum och en till Helsingborgs Dagblads rapportering om branden i Vilks hus. Polismannen berättade också att de båda bröderna Mentor och Mensor delade ett rum som var likt en munkcell. Endast koranen i bokhyllan annars tomma väggar. Polisens dataexpert hade gjort en kopia av hårddisken och bland annat tagit fram vad bröderna hade sökt efter. Där fanns t ex bostadsadressen till konstnär Vilks.

I sin slutplädering framhävde åklagaren två punkter som han betraktade som synnerligen allvarliga. Det handlade om ett angrepp på yttrandefriheten. Och mot bakgrund av att det stod en parkerad bil på gården måste bröderna ha varit medvetna om att någon kunde ha funnits i huset. Åklagaren yrkar 6 års fängelse för den äldre brodern och 4 för den mindre.

I sitt försvar inledde advokat Nilsson med att säga att det fanns anledning att betvivla åklagaren bevisföring. Ingen skulle kunna vara så korkad att man lämnade kvar överväldigande bevismaterial på platsen. Alltså de båda brödernas jackor med namn, telefonnummer och nycklar till hemmet. En alltför osannolik historia för att vara trovärdig. Sedan gick han omsorgsfullt in på konstnär Vilks förehavanden och frammanade den välkända mediebilder av en konstnär som cyniskt och beräknande gör sig ett namn och en hacka på stackars muslimers bekostnad. För att ytterligare understryka detta läste han upp valda delar av en artikel av Jan Guillou. De båda advokaterna yrkade att deras klienter skulle försättas på fri fot. Advokat Sederholm drog ungefär samma vals som sin kollega: Vilks visste vad han gjorde. Konstvärlden är inte alls isolerad från övriga världen. Jaja, så blev det lite konstrecensioner från de båda juristerna.

Nilsson hade också läst gårdagens bloggtext och fann det relevant att nämna att där stod att den här dagen skulle bjuda på fortsatt underhållning i tingsrätten. Huru riktigt var inte detta…

Någon timme efter förhandlingen meddelade tingsrätten att bröderna skall förbli i häktet. Detta tyder på att man följer åklagarens linje.

Endast koranen i bokhyllan annars tomma väggar