Åtte afghanere står tiltalt for det svensk påtalemakt kaller en særdeles grov gruppevoldtekt av en 29 år gammel tobarnsmamma i Mariannelund. I syv timer holdt de på og kvinnen gikk i sjokk.

Voldtekten skal ha funnet sted på et asylmottak, kalt Gärdet. Alle nekter straffeskyld, men to sier de hadde frivillig sex med kvinnen.

Aktor kaller det en av de groveste voldtekter i svensk rettshistorie.

Rättegångsstart: Brutal gruppvåldtäkt på flyktingboende

Det var natten till den 3 december 2011 som den 29-åriga kvinnan från en närbelägen ort i Vimmerby kommun blev övertalad av den huvudmisstänkte, Rafi Bahaduri, som hon kände ytligt, att följa med på en förfest på asylboendet. Där fanns ytterligare ett antal asylsökande. Men istället för fest och skratt förvandlades hennes kväll till ett genuint helvete.

Enligt åtalet ska de åtta männen gemensamt och i samförstånd brottat ner henne. De misstänks ha greppat fast henne i armarna och tryckt ner henne i en säng och slitit av henne kläderna. Kvinnan hamnade, fasthållen av flera män, i ett vanmäktigt, chockartat och passivt tillstånd, helt ur stånd att värja sig, vilket männen ska ha utnyttjat. De misstänks sedan under flera timmar har turats om att våldföra sig sexuellt på henne, både anala, vaginala och orala samlag. Under övergreppen har de hållit fast hennes huvud och med sina händer ha hållit för hennes mun. De utnyttjade hänsynslöst att kvinnan både var fysiskt liten och hade druckit en del alkohol och därför inte kunde försvara sig. Kvinnan gick in i ett chocktillstånd medan de åtta männen våldtog henne i tur och ordning.

Tidigt nästa morgon kunde hon själv ringa polisen. Männen greps sedan i omgångar.

Kvinnan mår mycket dåligt, så till den grad att hon blev både rullstolsbunden och intagen för vård på en psykiatrisk klinik i Västervik i nästan en månads tid. Direkt efter övergreppen låg kvinnan vaken i två dagar med svullen mage och underliv. Tillika kunde hon inte kontrollera sin avföring under två veckor. Kvinnan hemsöks (läs panikångest) av mardrömmar på nätterna. Hon vågar varken vara ute själv eller sova ensam. Hela hennes tillvaro är ett chocktillstånd, allt enligt hennes advokat. Kvinnan ska även testas för könssjukdomar längre fram.

Enligt åtalet har övergreppen varit omfattande och präglats av särskild hänsynslöshet och råhet. Kvinnans advokat, Charlotte Bokelund, har därför yrkat på ett högre skadestånd än praxis med hänvisning till att gärningsmännen varit så många till antalet och den grova kränkning som den brutala gruppvåldtäkten inneburit. Totalt handlar det om ett belopp på 1 250 000 kronor. Enligt det skadeståndsanspråk som lämnats in till tingsrätten i Eksjö utgörs 150 000 kronor av skadeståndet av ersättning för sveda och värk, och resten av beloppet är ersättning för kränkning av den personliga integriteten.

Rättegångsstart

Under första rättegångsdagen i onsdags lade åklagaren fram flera bevis mot männen. Bland annat togs kläder och sängkläder i beslag vid gripanden och när proverna analyserats kan de med extrem säkerhet säga att flera av männens sperma finns på många av föremålen. Även efter att ha analyserat kvinnans kläder och prover som togs från hennes kropp har man kunnat hitta sperma från männen.

Åklagare Gunnar Brodin menar att kvinnan först försökt få männen att sluta genom att slingra sig, skrika och dunka huvudet i väggen för att grannarna ska höra vad som händer, men att kvinnan sedan blivit passiv på grund av chock.

Elisabet Nygren är försvarsadvokat åt en av männen.

– Det är mycket svårt att avgöra vem som har gjort vad eftersom det är så många personer inblandade och så mycket olika bevis, säger hon.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂