Nytt

Rapperen Jesse JCBUZ Conable.

Svensk politi har store problemer med å sette igang etterforskning av rasisme og oppfordringer til drap på hvite svensker: – Normalt sätt… så kan man säga… ehh… att den vita liksom inte är någon minoritet.

Samhällsnytt avslørte onsdag at en innflytelsesrik Youtube-profil och rapper på lukkede grupper i sosiale medier spredte rasehat og oppfordringer om å drepe hvite mennesker. Saken vakte oppsikt både i Sverige og internasjonalt, og flere har politianmeldt uttalelsene.

Men svensk politi har store problemer med å rubrisere anmeldelsene. Samhällsnytt har vært i kontakt med etterforskningsleder Paul Nilsson i Lund. Han har ikke tro på at saken vil kunne føre til fellende dom fordi «den konstnärliga friheten är stor».

Det er den nigerianske innvandreren Jesse Conable, folkeregistrert i Lund men nå bosatt i Kalmar, som står bak den lukkede Instagram-gruppen «barasvarta», hvor kun mørkhudede personer var velkomne. Han proklamerte eksplisitt at «inga vita är tillåtna».

Dagen efter att vi publicerade vår artikel erkände Conable med artistnamnet JCBUZ ut att det är han som står bakom kontot. Samtidigt medverkade han i en stor Youtube-kanal där han försvarade sina hatiska videoinlägg i den slutna gruppen genom att påstå att de var ”ett skämt”.

Det är värt att poängtera att artisten inte marknadsförde det dolda kontot på sina officiella artistplattformar utan undanhöll det för allmänheten, en omständighet som talar mot att det skulle röra sig om ”ett skämt”.

«Polisen visste inte hur de skulle rubricera detta»

Flere har anmeldt Conable, blant dem Bawan Said, som er aktiv Sverigedemokrat. Han opplevde at politiet både hadde problemer med å definere hva slags lovbrudd dette kunne være, men også motvilje mot å ta imot anmeldelsen.

– Det här är det sjuka faktiskt. Jag pratade 17 minuter med polisen. Hon visste inte hur de skulle rubricera händelsen. På fullaste allvar, säger Said.

– ”Men vänta nu” svarade jag då – ”det här är ju väldigt allvarligt det han har sagt”. ”Jag håller med dig” sa hon. Sen fortsatte hon med att återigen säga att hon inte riktigt visste vad hon skulle rubricera det som. Jag blev chockad på fullaste allvar att vi inte ens har någon rubricering när jag ringer till polisen.

Hon antydde aldrig på att det möjligen kunde vara hets mot folkgrupp?

– Nej absolut inte. Det var det sjukaste.

Vi hör allt oftare om åtal rörande hets mot folkgrupp när människor uttryckt sig invandringskritiskt på internet.

– Det är svenska pensionärer som vi begränsar yttrandefriheten för. Det är vad vi i Sverige är bra på.

Etterforskningsleder: «Konstnärlig frihet»

Samhällsnytt har snakket med etterforskningsleder Paul Nilsson. Han sier at det ikke er han som har behandlet saken, men kan heller ikke fortelle hvem som har ansvar for den. Han kan imidlertid opplyse at torsdagens anmeldelse til slutt ble rurisert som «ofredande», noe som i Norge tilsvarer «trakassering».

Journalisten lurer på hvordan politiet har resonnert:

Det fanns ingen rubricering under en hel dag. Polisen verkar ha haft svårt rubricera händelsen. Jag vill få en uppfattning varför det är svårt att rubricera och hur ni resonerar?

– Normalt sätt… så kan man säga… ehh… att den vita liksom inte är någon minoritet. Så hade det varit en minoritetsgrupp som hade utsatts för hets mot folkgrupp så hade det varit lättare att skriva det. Men en majoritet då är det sällan man kan bli utsatt för hets mot folkgrupp.

– Lagstiftningen är sådan. Praxis i lagstiftningen är att det inte blir hets mot folkgrupp av en majoritet som är folkgruppen. Det vänder sig oftast för att man ska skydda minoriteter. Så jag kan förstå att de har haft problem att rubricera. Hade det varit tvärtom att artisten hetsat mot någon minoritetsgrupp i samhället så hade det blivit hets mot folkgrupp eller liknande.

Så man kan säga då att lagen bara fungerar i en viss riktning?

– Ja det kan man. Den är till för att skydda minoriteter. Ett ofredande kan det säkert vara. Ett ofredande mot grupp.

Det är en inflytelserik YouTube-profil vilket tydligt syns på internet. När en sådan här person talar inför sina följare om konkreta uppmaningar – ser ni några alternativa rubriceringar utöver ofredande?

– Man kommer också in i den konstnärliga friheten, utan att tittat närmare på detta så skulle jag bli rätt så förvånad om man kommer fram till en fällande dom i ett konstnärligt framträdande. Det är en väldigt stor frihet man har där.

Man kan alltså rama in uppmaningar att mörda människor med vit hudfärg i en konstnärlig frihet. Om vita tjafsar skjut dem?

– Nej det tycker jag inte man kan göra… men du kan inte citera mig för något sådant i din tidning så. Men jag säger att det är väldigt svårt att begränsa den konstnärliga friheten… och… som polis har vi haft flera fall tidigare, ’skjut en snut’, som aldrig har lett till någonting.

Vad är din uppfattning varför sådana saker inte inte leder någonstans?

– Ehh… Det vet jag inte. Det har jag ingen uppfattning om. Jag tycker man ska ha en stor konstnärlig frihet. Men jag tycker också man ska sätta gränser för vad man får säga.

«Fel av Samhällsnytt att göra så här»

Fredag publiserte JCBUZ en ny video på YouTube hvor han legger skylden på Samhällsnytt for den vanskelige situasjonen han har kommet i etter Samhällsnytts artikkel.

Han sier blant annet at «Samhälsnytt har fuckat mitt liv, de har verkligen förstört mitt liv» og at han nå har publisert sin siste video.

Samhällsnytt forsøkte å komme i kontakt med JCBUZ både via telefon og e-post onsdag, men fikk bare «skrattgråtande emojis» på sin instagramside som svar.

Seeare fikk avisen et kort svar fra rapperen, som ikke svarte på de konkrete spørsmål han hadde fått, bare at «allt är på skämt» og at han «har en grov humör» (sic).

«Svart makt JC ska döda dom»

Artistens fans har atter Samhällsnytts artikkel fortsatt med å spre rasehat og uttrykke drapsplaner. En person som kaller sig «Dalmar Noor» skriver «svart makt JC ska döda dom».

En annan skriver «knulla vita hoppas jag ser en Anderson».

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!