Nytt

De to brødrene som står tiltalt for mordbrann da de forsøkte å brenne ned huset til Lars Vilks husker ingenting og det lille de husker er beviselig feil. Men at Vilks er profetens og alle muslimers fiende, det husker de.

Lars Vilks skriver om hva som skjer i rettssalen på sin blogg vilks.net

Ingen anledning till besvikelse, föreställningen i Helsingborgs tingsrätt hade betydande underhållningsvärde. Starten var något trög när åklagaren gick genom hela luntan av den skriftliga bevisningen. Det framkom bland annat att ett bankkort tillhörigt en av bröderna använts för att köpa bensin kl. 00.15 lördagen den 15 maj (då brandattentatet ägde rum). Ingen av bröderna hade något minne av detta.

Men bröderna Mentor & Mensor förmådde inte uppvisa någon större grad av fantasi. Deras minnesförluster var kompakta. Mensor vars jacka återfanns på brottsplatsen berättade att han hade blivit av med den men kunde inte minnas när. Han hade varit i moskén på fredagsbön och gick därefter hem och lade sig kl. 23. Han steg upp vid 9 – 10 tiden dagen därpå och vistades hemma hela dagen. Han kände inte till att brodern blivit brandskadad förrän han satt på häktet i Helsingborg. Mest fängslande var Mentors grillhistoria. Det var så att man skulle ha en grillfest i Borstahusen. Genom missförstånd hade hans kompisar inte fått veta detta och därför fanns ingen av dem på plats. Men det fanns några andra och en av dem var Muhammed från Rosengård. När Mentor skulle få fart på grillen med bensin blev han svårt bränd. Muhammed och ytterligare en festdeltagare körde honom till lasarettet i Helsingborg. De följde dock inte med in på sjukhuset utan nöjde sig med att lämna av den svårt skadade. Mentor kunde inte lämna några ytterligare uppgifter om Muhammed. Enligt förundersökningsprotokollet besökte broder Mensor den skadade Mentor under dagen. Detta förnekas nu av båda. Istället var det återigen den mystiske Muhammed som kom på besök och som hade med sig nya kläder och som tog med sig de brända persedlarna. Mentor som under polisförhör fotograferats med smärre brandskada på handen tillbakavisade detta. Han pekade på sin högra hand och sade att den skada som fanns där var gammal. Åklagare replikerade att polisfotot visade vänstra handen.

I jackan fanns också en koranbok men inte heller det minns inte bröderna.

Bröderna meddelade att Vilks var Guds, profetens och alla muslimers fiende. Mentor fick också ett utbrott och rätten hade svårigheter att tysta ned honom när han bröt in i det pågående förhöret.

Spännande fortsättning på konstprojektet följer i morgon.

Bröder med minnesförluster