Illustrasjonsfoto: Pressebilde Postnord 

Etter at et postbud ble truet og mishandlet i det «utsatte området» Aspudden i Stockholm, innstiller Postnord sin levering i bydelen. De frykter for sine ansattes liv og helse.

Det er Samnytt som omtaler denne utviklingen i Sverige, og beretter at postselskapet Postnord ikke lenger våger å levere post i deler av hovedstaden Stockholm.

Det er rett og slett blitt for farlig for de ansatte, volden og kriminaliteten i de aktuelle områdene er for truende.

Avisen skriver:

Efter att brevbärare misshandlats och hotats i Aspudden i södra Stockholm ställer Postnord nu in sin postutdelning i området. När den kan komma igång igen är oklart liksom vilka åtgärder som ska till för att garantera postiljonernas säkerhet och trygghet i framtiden.

Politiet er enige i at det beste rett og slett er å holde seg unna området:

Misshandeln och hoten har polisanmälts och det är i samråd med polisen som postutdelningen nu har stoppats. Det finns ingen uppgift om att den eller de skyldiga till brotten har gripits, inte heller om att polisen lovat bistå brevbäringen med beskydd tills så har skett.

– I nuläget ligger det utanför vår kontroll. Vi har kontinuerlig kontakt med polisen och hör med dem om när en ny bedömning kan göras av säkerhetsläget, berättar Henrik Ishihara på Postnords pressavdelning för Dagens Nyheter.

Økende problem i Sverige

Samnytt beskriver en utvikling som preger hele nasjonen:

Polisen har inte gått ut med något signalement på förövarna. Det blir allt vanligare att olika yrkesgrupper hotas när de ska fullgöra sina arbetsuppgifter.

Problemet är i huvudsak koncentrerat till invandrartäta så kallade ”utanförskapsområden”.

Det er i særlig grad såkalt blålys-personell som er rammet av denne typen trusler og angrep:

Ambulanspersonal, brandsoldater och poliser är andra grupper som regelbundet utsätts för våld, hot, stölder och vandalisering.

Även busstrafik tvingas ofta ställas in efter stenkastning, beskjutning, hot och våld. Fenomenet skapar inte bara otrygghet för yrkesutövarna utan stor fara för liv och lem för tredje man när viktiga samhällsuppgifter inte kan utföras, skriver avisen.

Når postleveringen opphører, medfører det naturligvis en del praktiske problemer for beboere og det som måtte finnes av næringsdrivende i de aktuelle områdene:

Boende i det område som drabbas av utdelningsstoppet hänvisas att ta sig till Postnords företagscenter i Västberga allé. Det har dock begränsade öppettider. Det framgår inte om den som på grund av rörelsehinder eller annat inte kan ta sig dit får något riktat stöd av Postnord.

 

Les også: 

Reisebrev fra Rosengård

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.