Svensk politi er blitt vant med at gjenger av ungdommer angriper dem under arbeid, særskilt i bestemte ghettoområder med høy innvandrertetthet. Nå har trakasseringen eller krigen mot politiet tatt en ny vending: Polititjenestemenn skygges til og fra jobb og man forsøker å finne ut hvor den enkelte bor. Det kjennes ordentlig ubehagelig og for noen blir det for mye, sier operativ leder for Storgöteborg, Erik Nord.

– Det är tuffa villkor för våra polismän som arbetar i yttre tjänst. Det här är ett exempel på när de blir utsatta för våld och hot. Hot, våld och provokationer är något som vi kontinuerligt blir utsatta för. Det är klart att det är oroväckande, säger Erik Nord, operativ chef för polisområde Storgöteborg.

Han ser en utveckling där polismän blir utsatta för förföljelser.

– Det finns en trend att man försöker tråka poliser genom att följa efter dem när de är på väg till och från arbetet, Ta reda på deras namn och var de bor. Lite under täcket vill man känna att man utövar outtalade hotelser. Förmodligen i akt och mening att polisen inte ska vara för aktiva i sitt arbete.

Erik Nord menar att polisförföljelserna sker på flera platser men att de är vanligare i vissa områden.

– Framför allt är det kanske i storstädernas förortsområden. Där man börjar få namn och ansikten på polismännen så kan man utöva både hot och tråkningar. Men det har vi också sett i mindre orter i Sverige.

 

http://www.expressen.se/gt/har-beskjuts-polisen-med-raketer-av-gang/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂