Nytt

I Sverige registrerer man et økende antall ran av eldre i deres hjem, og det er østeuropeiske kriminelle som ser ut til å være på ferde. Politiet på kontinentet er velkjent med fenomenet: der er ran av eldre i deres hjem lenge vært kjent, og det følges av brutal vold mot de eldre.

Mange eldre har store verdier og med det grenseløse rom går de kriminelle etter der verdiene er lettest tilgjengelige. Når butikker har tidslås og bankene er festninger, blir det vergeløse sivile som de kriminelle peiler seg inn mot. De tar ingen hensyn.

Den drygt 80-åriga kvinnan hör hur det knackar på dörren till hennes lägenhet i Skärholmen i södra Stockholm. Det är tisdag förmiddag och allt är lugnt och stilla i huset där det bor ganska många äldre människor.

Hon går fram till ytterdörren och hör en man ropa något om en «present». Kvinnan öppnar dörren på glänt för att se vem det är som vill henne något. Där står två män i 30-årsåldern. De sliter omedelbart upp dörren och knuffar den gamla kvinnan in i lägenheten. Männen griper tag i henne och trycker henne bort mot en soffa där hon med våld tvingas ned.

De täcker för hennes ansikte så att hon inte ser. Därefter hotar männen henne och försöker tvinga henne att berätta vilken pinkod hon har till sitt bankkort. De lyckas inte. Den gamla kvinnan är fullständigt skräckslagen.

Det grova rånet fortsätter med att männen binder henne. De rumsterar om i lägenheten och stjäl en mindre summa kontanter och några värdesaker och lämnar sedan kvinnan, liggande bunden på soffan, och försvinner.

En granne hör ljud inifrån lägenheten och tar sig in, hjälper kvinnan och larmar polisen.

På en konferanse nylig fortalte østerriksk politi om sine erfaringer.

Vid en konferens i Wien nyligen, där poliser från åtta länder delgav varandra erfarenheter och diskuterade hur polisens arbete och samarbete över nationsgränserna kan effektiviseras, fick de svenska representanterna en tydlig lektion om att våld i samband med åldringsbrott redan är en plågsam verklighet i flera centraleuropeiska länder.

–Våra värdar, den österrikiska polisen, berättade hur de sett en ökad våldsanvändning de senaste åren. De grova rånen har blivit allt vanligare och man har till och med haft ett antal mord i samband med rånen, de flesta i Wien, säger kriminalinspektör Leif O Johansson vid Länskriminalen i Stockholm, koordinator för insatsen Brott mot äldre.

–När vi förklarade att vi hittills inte sett grov våldsanvändning i samband med åldringsbrott i Sverige blev svaret: «Det såg inte vi heller till för några år sedan. Var förberedda – det kommer».

Konferensens deltagare konstaterade att de ligor som härjar använder samma tillvägagångssätt, oavsett i vilket land brotten begås. Ligorna reser från land till land, ena veckan slår de till i Österrike, strax därpå i södra Tyskland eller i Schweiz. Signalement överensstämmer också.

Många av de gripna gärningspersonerna kommer från Rumänien men kan vara bosatta i andra delar av Centraleuropa. Relativt nytt för den österrikiska polisen har varit de konstellationer med ursprung i Balkan som utfört våldsamma åldringsrån.

Åldringsbrott blir allt grövre