I Sverige blir en 87 år gammel dame slått ned og mishandlet på åpen gate fordi hun ber en guttegjeng slutte å plage en liten hund. 87-åringen blir liggende hardt forslått på gaten. Ingen forbipasserende foretar seg noe. Klokken er 18 i Helsingborg mandag 12. november.

Volden i Sverige er eskalerende, og den blir stadig grovere. Eksempler som det fra Helsingborg har det vært mange av. Mennesker som snakker til noen, risikerer livet. Det er ikke kun på kvelds/nattestid i forbindelse med fest eller en tur på byen. Det kan skje når som helst.

Den brutala misshandeln av den 87-åriga kvinnan skedde den 12 november runt 18-tiden vid korsningen Mullegränden och Södra Strandgatan i Helsingborg.
– Jag gick in i en liten affär inte långt ifrån där jag bor för att köpa kaffe. Och då jag gick ut så hörde jag något ylande, precis som ett litet barn som gråter, och så ser jag några karlar som står en liten bit ifrån mig, berättar kvinnan för Sveriges Radio P4 Extra.
– Så står de och slår på en liten hund. Så sa jag bara till dem «att ni inte skäms, detta är ju hemskt att ni slår på ett litet djur». Då slår han till mig på höger sida av huvudet och jag trillar ned.
Trodde de skulle bryta benen
Kvinnan berättar sedan att killarna börjar sparka på henne medan hon ligger på marken.
– Fruktansvärt. Jag trodde att de skulle bryta mina ben, för de tog benen åt sidan och så sparkade de.
Enligt Nils-Erik Svensson, inre befäl i Helsingborg, bor kvinnan i närheten av platsen för misshandeln och lyckades ta sig hem på egen hand.
– Där blev hon liggande i flera dagar, med kraftiga blödningar från underlivet, tills hennes barnbarn kom på besök och tog kontakt med oss. Hon har helt enkelt blivit så rädd att hon inte vågat kontakta polisen, säger Nils-Erik Svensson till hd.se.
Flera personer ska ha passerat förbi kvinnan när hon låg på marken, men ingen hjälpte henne.

Hon uppger till polisen att det var totalt fem personer varav fyra av dem var delaktiga i misshandeln. De ska ha varit i 17-, 18-årsåldern, runt 170 centimeter långa. Hon ska även ha hört att en av männen talade danska. Vad de andra männen talade för språk vet inte kvinnan, bara att hon inte kände igen det.

En svensk hundeekspert anbefaler at man ikke griper inn når en hund mishandles. Han sier slike mennesker like gjerne slår folk. Men kunne man ikke snu det på hodet: Griper man ikke inn mot hundemishandling, kommer man heller ikke til å gripe inn når folk mishandles? Det var det som skjedde her.

Den som slår sin hund kan likaväl slå människor också.
– Jag rekommenderar inte någon, allra minst en äldre kvinna, att försöka hjälpa en hund i en sådan situation, säger hundutbildare Kenneth Johansson på Hund­kompetens.

Svensk politi har tilpasset seg de nye forholdene og undres over at ingen vitner har meldt seg. Selv har de ikke fått sjekket opptak fra tre kameraer i nærheten, og politiet går sjelden eller aldri ut med signalement, selv når de har det. Det er påfallende at politiet legger vekt på at det kan ha vært dansker på besøk.

Trots flera insatser, bland annat en patrull på brottsplatsen dit eventuella vittnen kunnat vända sig, har man inte fått in några spår.
Polisen har också samlat in de filmer från övervakningskameror som finns i lokaler i området. Från närliggande Knutpunkten har man tillgång till filmer från tre kameror.
– Vi ska gå igenom film­erna de närmaste dagarna. Gärningsmännen kan ha kommit via tåg eller båt till Helsingborg, säger polisens inre befäl Thorsten Persson.
Man kommer också att hålla fler förhör med butiksanställda i kvarteret.
Hittills har det inte gett något av värde.
– Det är förvånande att ingen observerat när en äldre kvinna blir ­nerslagen, tycker polisens inre befäl.