Nytt

Den svenske avisen Metro melder om økende vold og trusler mot vaktmestere i bydelen Hisingen i Gøteborg. Artikkelen omhandler et boligkompleks, men overskriften viser at dette ikke er et enestående tilfelle. Å være vaktmester i Gøteborg kan bety at du blir angrepet av de du skal gjøre hverdagen bedre for.

I går stoppade Fastighetsanställdas förbund arbetet på en fastighet med ett tjugotal lägenheter på Hisingen. Anledningen: fastighets-ägaren har blivit konstant hotad i ett års tid, och fastighetsskötaren blev brutalt misshandlad för en dryg vecka sedan.

– Det finns en hotbild för alla som arbetar för fastighetsägaren, det har blivit ett ökat våld ute på bostadsområden, säger Bo Gustafsson, regionalt skyddsombud.

Larry Stewart är samordnare av de regionala skyddsombuden, och håller med om bilden att hot och våld mot fastighetsskötare har ökat.

– Det har ökat de senaste fem åren. Bara 2011 skulle jag tippa att vi hade en incident i månaden. Det är bara att fundera över samhällsbilden, om man tar alla bilbränder och gängbildning de senaste åren så är det vår arbetsmiljö, det är där våra fastighetsskötare arbetar.

Listen over hendelser er omfattende, men det groveste er mishandling og ran av en vaktmester.

•Fastighetsägaren tog över huset i början av 2011. Hoten började nästan omedelbart i samband med att det framkom att hyresgäster i huset disponerade ytor utöver sina lägenheter, utan att ha rätt till det.

•Hoten fortsatte sedan under året, bland annat när fastighetsägaren anmälde en hyresgäst till Försäkringskassan då denne bott utomlands sedan flera år men fortfarande tog emot bostadsbidrag.

•När han sedan beslutade att stänga igen källargången på grund av att hyresgäster slängt sopor utanför soprumsdörren och som bidragit till att råttor sökt sig till källaren ökade hoten ytterligare.

•Tidigt en morgon för drygt en vecka sedan rånades och misshandlades fastighetsskötaren i källaren i huset. En maskerad person bakband mannen, slog honom med en pistol samt stal hans värdesaker. Han blev även hotad till livet.

•På grund av denna händelse beslutade Fastighetsanställdas förbund i går att stoppa all fastighetsskötsel i huset, med undantag för sophämtning.

http://www.metro.se/goteborg/facket-vald-mot-fastighets-skotare-okar-i-goteborg/EVHlat!RtUR2EwNMqTyg/