Politi og ambulanse under utrykning i Hammarby i Stockholm etter en alvorlig skyteepisode. Foto: Christine Olsson/TT / NTB

De såkalte utsatte områdene i Sverige er farlige selv for ambulansepersonell. Nå skal det gis varsel på forhånd om adresser der helsepersonell må være ekstra på vakt og kan trenge politieskorte.

I en lang rekke områder i Sverige er det blitt direkte farefullt å ferdes, både for vanlige innbyggere, for post og varelevering, for håndverkere og for offentlig personell. Til og med utrykningsetatene føler seg utrygge, og jobber under til dels livsfarlige forhold.

Dette er noe som har pågått i en årrekke. Allerede i 2016 omtalte Document et land som så ut til å ha gått av hengslene:

Angrepene på ambulanser, brannbiler og politibiler øker i Sverige. Nå kreves tiltak for å stanse det som ligner på krigføring mot Sverige i Sverige. Situasjonen har vært kjent i flere år, og det er en svært sen reaksjon om man ønsker å forsvare myndighet, ro og orden i eget land, skrev Document for drøye fem år siden.

I dag melder Samnytt at situasjonen ikke har blitt særlig mye bedre siden den gang. Man er alvorlig bekymret for sikkerheten til ambulansepersonell som skal begi seg inn i de «utsatte» områdene preget av innvandring, utenforskap, gjenger/klaner og høy kriminalitet:

På utryckningar till larm händer det allt oftare att ambulanspersonal utsätts för hot och våld. Nu kommer krav på att ambulanspersonal ska varskos om adresser där våldsincidenter tidigare skett, skriver avisen.

Samnytt beskriver et svært omfattende problem:

I genomsnitt görs drygt en anmälan i veckan där ambulanspersonal utsätts för hot eller våld vid utryckning. Det visar SVT Nyheter Stockholms genomgång av årets inrapporterade avvikelserapporter i Region Stockholm.

– Missbruk och bristande samverkan är vanligast i våra avvikelserapporter. Vi upplever att det oftare finns vapen med i vårdmiljön idag än tidigare, säger Ulf Kanfjäll, verksamhetsansvarig vid Samariten ambulans.

I de aktuelle områdene kan det blant annet være aktuelt med politieskorte for ambulanser under utrykning:

För att öka tryggheten för ambulanspersonal vill fackförbunden Alarm-ambulans, RAS och Vårdförbundet att potentiellt farliga adresser ska flaggas innan de åker ut på larm, vilket också skulle ge SOS Alarm möjlighet att parallellt skicka ut polis.

Bildet av hva som er såkalt utsatte områder endres stadig (det vi si, det utvides). Derfor må ambulansepersonell sikres oppdaterte oversikter over hvor det er farlig å ferdes:

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm bedömer att det borde prövas om ambulanspersonalen ska ha möjlighet att ta del av polisens databas över adresser och personer där risk för våld föreligger.

– Det är självklart att ambulanspersonal ska ha samma information som polisen innan de åker ut på utryckning. Om det finns en hotbild ska vi veta om det, säger Henrik Johansson, ordförande i Alarm-ambulansförbundet, till statstelevisionen.

Det finnes svært mange utsatte, farlige områder i Sverige etter hvert, faktisk over hele landet (se link til egen sak under). Men Malmö trekkes spesielt frem:

Mellan 2016 och 2021 har det skett en fördubbling av antalet anmälningar till myndigheten från hela landet. Flest anmälningar har gjorts i Malmö – mer än dubbelt så många som tvåan Stockholm.

Nye kommer stadig til.

Les også: 

Sverige: Tre nye «utsatte områder»

 

 

Snart jul, her er de beste gavene! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag, stort eller lite:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.