Johan Nestin forteller om sitt arbeide som anestesisykepleier i en ambulanse. Det er en svært voldelig utvikling i Sverige. Den retter seg mot de som skal redde folk med sykdommer, eller som er i nød. Ambulansepersonell møtes med knivkasting, menn som truer med machete og dødstrusler mens de behandler folk som har fått hjerteinfarkt.

Bildet av Sverige som det fredelige lille landet høyt mot nord er et minne fra gamle dager. Sverige minner nå om land som man før ikke ønsket å sammenligne seg med.

Johan Nestin älskar sitt arbete som anestesisjuksköterska i ambulansen.
Men han har också mött rena dödshot när han försökte rädda livet på en patient.
– Patientens son sa till oss: «Om min pappa dör så dör ni också», säger Johan Nestin.

—-

– Man måste hela tiden förbereda sig på det värsta. Polisen vet till exempel om vilka adresser där våldsamheter sker oftare, det gör inte ambulanspersonal. Vi har blivit bemötta av kastade knivar när vi dykt upp och en kollega blev jagad av en kille med en machete. Det vanligaste är dock att folk hotar med att anmäla oss eller att ringa till pressen, säger han. Expressen