SÖS, Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Södersjukhuset

Södersjukhuset i Stockholm innførte søndag kriseberedskap. Sykehusets akuttavdeling er overfylt, og pasienter ligger og skriker. Det er mangel på både personale og sengeplasser, og svenske medier forteller at sykehuset ligner en krigssone.

Flere av de større svenske mediene rapporterer om de utrolige forholdene på sykehuset, som ligger på Södermalm, sentralt i Stockholm.

 – Patienter ligger och skriker. Det ser ut som en krigszon, säger en sjuksköterska till Aftonbladet.

– Det står tre sängar i en matsal med patienter. Det finns ingen toalett i närheten, säger Margarita Villalobos, sjuksköterska på Sös.

De eldre rammes hardest

Expressen har varit i kontakt med en läkare som jobbade på akuten natten till söndag. Läkaren vittnar om att man gång på gång riskerar patientssäkerheten på akuten.

En 97-årig patient fick exempelvis vänta i mist 19 timmar på att bli inlagd.

– Jag överlämnade en patient som var över 90 år och hade blodförgiftning. Den patienten hade väntat på akuten sedan lunchtid och hade inte blivit inlagd när jag gick på morgonen vid sju dagen efter. Och jag vet fortfarande inte om den patienten har blivit inlagd.

Läkaren säger att stabsläget på Södersjukhuset inte är oväntat.

– Det är klart att man får en klump i magen när man går till jobbet och får se hur många patienter det är som väntar på vård. Detta händer allt för ofta. (Expressen)

Ifølge SVT har enkelte pasienter måttet vente så lenge som 32 timer på å få avdelingsplass.

– Jag har inga uppgifter om enskilda patienter, men uppfattningen är nog att vissa fått vänta så länge. Det är extremt olyckligt, både för patienterna, anhöriga och vår personal, säger Mikael Runsiö. (SVT)

Raseriet vokser på sosiale medier

Partilederen for Alternativ för Sverige, Gustaf Kasselstrand, skriver på Twitter at Sverige har blitt forvandlet til et u-land.

Aftonbladet har intervjuet en multisyk pasient som valgte å dra hjem fra sykehuset, etter at sykehuset ville overføre henne til en dagligstue.

– Jag som har jättelågt immunförsvar bröt ihop och sa att jag ville åka hem.

Ann har varit inlagd på Sös vid flera tillfällen, men aldrig tidigare varit med om något liknande. På grund av den krisartade situationen valde hon att lämna sjukhuset på söndagseftermiddagen.

– Jag har aldrig varit med om maken. Jag tycker inte det är klokt. Jag ser hur läkarna och sköterskorna springer. Det är inte klokt, säger hon.

Ifølge sykehusets hjemmeside har sykehuset 581 sengeplasser og nærmere 5000 medarbeidere. I 2018 hadde de i alt 93.499 besøk på sin akuttavdeling.

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.