SVT Nyheter har kartlagt vold og trusler på svenske sykehus. Volden øker raskt, fastslår de. En fordobling bare på de siste fire årene – 1800 voldsepisoder per år. Mot personale som er der for å hjelpe syke og skadde.

De ordningsstörande händelserna har mer än fördubblats de senaste fyra åren: 1.800 incidenter per år – cirka fem om dagen.

Man skulle tro de snakket om et annet land enn Sverige.

Agneta, som jobber på intensivavdelingen, forteller om «klumpen i magen» når hun skal ut av sykehuset og inn i bilen sin etter en arbeidsdag:

– Jag var på väg ut genom huvudentrén när jag såg tre ungdomar, jag vet inte hur gamla de var, de hade huvtröjor på sig och jag upplevde att de var påverkade av något. De krävde att få komma in på sjukhuset men jag sa ifrån.

– De gav sig på mig på en gång, de var väldigt påstridiga och obehagliga. Skrek att jag var en fitta och frågade om jag ville ha stryk. De var alldeles tätt intill mig och jag blev väldigt rädd.

De blokkerte døren ved førersetet, men Agneta kom seg inn på passasjersiden.

– Jag trodde att jag kunde andas ut, jag såg dem inte. Men när jag började köra ut från parkeringen hade de ställt sig i vägen på tre olika ställen. Vid rondellen vid sjukhuset prejade de mig med cyklarna. En av dem sparkade hela tiden på bilen.

Agneta ble så oppskaket at hun havnet i motgående kjørefelt og var nær ved å frontkollidere med en buss. Hendelsen har preget henne sterkt i ettertid:

– Mer än vad jag kunde tro. Jag har alltid varit en stark och modig kvinna, men nästa gång någon kräver att få bli insläppt så tänker jag inte säga nej. Vi har blivit uppmanade att inte ta den fajten utan istället larma. Och vi vet att det finns folk utifrån som vill komma åt folk som exempelvis vårdas för skottskador.

Folk vil ikke utsette seg selv for risiko. Det er for farlig. Man vil heller slippe dem inn på sykehuset enn å være den som tar støyten. Det er forståelig. Dessverre er det den samme unnvikelsen vi ser overalt. Ingen tør å stå opp alene mot slike gjenger. For de har ingen hemninger når det gjelder vold.

På universitetssykehuset i Malmö er det blitt bestemt at alt personale skal bære voldsalarm:

– All personal ska bära ett larm som man sätter fast på kläderna, och om det uppstår en situation så går larmet till portvakten eller våra väktare som tillkallas, säger Marie Jensen, sjuksköterska och säkerhetshandläggare på Universitetsjukhuset i Malmö till SVT.

Navneskilt er for farlig, og på Skånes universitetssykehus vil ikke sykepleiere lenger bruke dem på grunn av alle truslene.

– Man ska plocka personalen. Det är dödshot. Den kvinnliga personalen får höra att de är horor och slampor och ska bli våldtagna, säger sjuksköterskan och säkerhetssamordnaren Marie Jensen och visar ett av akutrummen där de tar emot skottskadade.

At de som kommer inn med skuddskader på svenske sykehus har med seg truende og farlige bekjente, er velkjent. Men også på barselavdelingene er det problemer:

– Vi har sett en utveckling de senaste två åren där det blir allt vanligare med incidenter mot personal på förlossningen, kvinnoklinikens akutmottagning och neonatal-avdelningen. Det är inte kvinnor och barn som uppträder på detta sätt – det handlar oftast om anhöriga män, säger Marie Jensen till SVT Nyheter Skåne.

De blivende fedrene som truer eller angriper personalet, blir unnskyldt:

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall. Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser.

Traumatiske opplevelser i bagasjen? Har ikke snart hele Sverige det?

Expressen