Brannmennenes Riksforbund i Sverige er nå så bekymret for egen sikkerhet at de foreslår kameraer på bilene for å filme de som angriper dem under utrykninger. Problemet begynte for fem år siden, og har siden bare vokst. Angrepene går fra spyttklyser til fyrverkeriraketter.

Leder av Datatilsynet, Georg Apenes, gjør narr av NSB som skal installere kameraer i alle togvogner. Han kaller det falsk trygghet. I Sverige er det alvor. Der risikerer brannmenn livet på jobb, ikke fra flammer, men publikum, i hovedsak innvandrerungdom.

Henrik Persson är styrkeledare vid Jägersro brandstation i Malmö och initiativtagare till gruppen.

– Vi kan få en spottloska eller en snöboll kastad mot oss, i nästa fall är det raketer som skjuts direkt mot personalen.

Henrik Person var med vid den stora moskébranden i Malmö för fem år sedan och där möttes brandmännen för första gången av både stenkastning och hot. Sedan dess har stenkastning och raketbeskjutningar blivit allt vanligare.

Fem tillfällen
Bara de senaste månaderna har brandmän attackerats med raketer vid fem tillfällen i samband med släckningsarbete i olika stadsdelar i Malmö.

Enligt Henrik Persson ställs hans kollegor i Göteborg och Stockholm inför liknande situationer, men stenkastning mot brandmän har också förekommit i mindre städer som Landskrona och Kristianstad det senaste året. Brandmännen utsätts för livsfara, menar Henrik Persson.

– Absolut, träffar det olyckligt så självklart är det livsfarligt och det kan få förödande konsekvenser.

Stenar och raketer
På brandstationens anslagstavla sitter locket av en tårtkartong med texten: Tack för att ni räddade mitt liv. Men numera får brandmännen på Jägersro brandstation också räkna med att mötas av, i bästa fall ägg och spottloskor, i värsta fall stenar och raketer.

– Vi är mer uppmärksamma, vi förbereder oss mentalt på ett helt annorlunda sätt än vad vi gjorde tidigare.

Personal från de värst utsatta brandstationerna i Malmö, Göteborg och Stockholm deltar i arbetsgruppen och ett förslag man redan nu vill lansera är att brandbilar utrustas med kameror för att få bildbevis.

– Förhoppningsvis skulle det kunna dämpa lite grann, jag förstår att det är en känslig fråga, men vi måste föra upp det till debatt, säger Henrik Persson.

Skulle det kunna identifiera dem som skjuter raketer och kastar sten?

– Vid flera tillfällen, absolut hade det kunnat göra det.

Fredrik Qvant är brandman och var nära att träffas i huvudet av en raket i samband med ett släckningsarbete i Rosengård under julhelgen.

– Så uppfattar jag ett ljussken i höger ögonvrå, sedan en väldigt kraftig smäll, i samma ögonblick som den här smällen kommer så försöker jag ta skydd och min hjälm flyger av mig. Det har aldrig varit så påtagligt som den här gången, det kunde ha gått verkligt illa.

Du såg aldrig att raketen avfyrades mot dig?

– Jag såg att det stod en stor folksamling och raketen kom därifrån, säger Fredrik Qvant, brandman i Malmö.


Utsatta brandmän går samman mot våldet

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂