Nytt

Brannmennene som har ansvaret for Rosengård i Malmø hadde bedt om å få utstyre en bil med overvåkningskamera. Det skulle kanskje avskrekke stenkasting og sabotasje av brannslukkingen. Men nei. Lensstyrelsen avslo med henvisning til den personlige integriteten. Man må spørre: Hva hvis brannmennene får nok?

Den lille historien sier mye om tilstanden i dagens Sverige. Det begynner å bli stadig farligere å være i førstjelinjen i byer med tett muslimsk befolkning, det være seg i Malmø, Gøteborg, Uppsala eller Stockholm. Brannmenn, ambulansepersonale og politi blir regelmessig angrepet. Men det hjelper ikke. Det politisk korrekte establishment er mer opptatt av å beskytte sine hellige politiske kuer. Personvern er blitt et slikt sesam-sesam, som får alle til å falle på kne.

En direktør i norske Datatilsynet var bekymret over alle kameraene i sentrum i Oslo. Han mente det burde stå oppslag, for som han sa: det var ikke sikkert alle da ville entre en sone hvor de ble overvåket. Dagsrevyen presenterte Datatilsynets synsvinkel: flere kameraer var en negativ utvikling. «Hvorfor er det negativt?» spurte en ung gutt foran TV’en, og forsto ikke problemstillingen.

Räddningstjänsten Syd får inte ha övervakningskameror monterade på släckbilen vid insatser i stadsdelen Rosengård i Malmö. De boendes integritet väger tyngre än intresset av att övervaka, anser länsstyrelsen.

– Vi hade befarat att det skulle bli nej, säger Attila Jensen, distriktschef på Jägersro brandstation i Malmö.

Fyrverkerier avfyrade mot brandmän, stenkastning, flaskkastning och laserstrålar mot ansiktet på personal — det är den dramatiska bakgrunden till räddningstjänstens önskan om att få filma sina Rosengårdsinsatser.

Tanken var att utrusta en släckbil med två kameror, som skulle filma 360 grader runt bilen både när den kördes genom bostadsområdet och när den stod stilla. Filmen skulle få sparas i ett dygn innan den raderades ut, allt för att avskräcka från attacker mot räddningspersonalen.

– Personalen skulle känna sig tryggare med kameror, säger Jensen till TT.

Men länsstyrelsen säger blankt nej. Ett bostadsområde med tillhörande grönområden är en särskilt känslig miljö, påpekar länsstyrelsen. Kamerorna skulle sitta högt upp och filma ett stort område runt bilen.

Eftersom färdväg och uppställningsplats aldrig går att förutsäga, kan räddningstjänsten inte garantera att människors integritet inte kränks, resonerar länsstyrelsen.


Inga kameror på brandbil i Rosengård