Nytt

Brannmenn i Stor-Göteborg er oppgitt over ledelsen for redningstjenesten. De sier ledelsen lider av strutsementalitet og ikke våger se alvoret i øynene. Natt til søndag slapp noen en 5,7 kilos sten i frontruten på en brannbil under utrykning. Tre brannmenn er til legebehandling. Det kunne gått mye verre.

– Ledningen för räddningstjänsten i Göteborg betraktar händelserna där sten kastades mot en brandbil i Göteborg som enstaka händelser vilket vi tycker är fullkomligt horribelt, menar Kenneth Carlsson, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund.
– Det här är oerhört allvarligt och stenkastningen mot brandfordon kunde ha lett till att fem brandmän blivit mycket allvarligt skadade. Vi menar att det råder en strutsmentalitet hos ledningen för Räddningstjänsten i Göteborg som är helt oacceptabel, menar Kenneth Carlsson.

Brannmenn vil ha en annen «ordning». De vil at brannmenn skal klasses som politi: angrep på dem er angrep på offentlig tjenestemann. Det skal også automatisk føre til anmeldelse.

Brannmennene er nå så kjørt at de krever oppbacking av ledelsen. Hvis de ikke får det kan det gå ut over innsatsen. I helgen var det igjen mange incidenter i Gøteborg-området: biler og garasjer ble påtent.

Den allvarligaste händelsen inträffade klockan 01.15 i Hjällbo. En brandbil från stationen i Kortedala körde med blåljusen påslagna, larmade till en containerbrand.
När fordonet passerade en av gångbroarna vid Hjällbo centrum small det till.
– Stenen kom från tomma intet. Föraren hann inte reagera, men han lyckades få stopp på fordonet, berättar Stefan Hermansson, stabschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Vägde 5,7 kilo
Stenen, som vägde 5,7 kilo, gjorde ett halvmeterstort hål i vindrutan och träffade föraren på armen och i knät. Räddningstjänstens styrkeledare satt vid attentatet framåtlutad på passagerarsätet och klarade sig undan skador tack vare sin hjälm.
En brandman i baksätet av fordonet fick glassplitter i ögonen.
De båda skadade brandmännen fördes till sjukhus men uppges ha klarat sig undan allvarligare skador.
– Ögonskadan tror man ska läka med salva, säger Stefan Hermansson.

Strax efter midnatt larmades polisen om skottlossning i Tynnered. Anmälare hade hört ett flertal skott avlossas. Piketpolisen skickades till området kring Ängåsskolan.
– Vi sökte igenom området och hittade tomhylsor, uppger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Under natten utsattes även polis och väktare för stenkastning runt om i Göteborg. Dock utan att någon skadats.

Det har även brunnit på många håll i Göteborg. Totalt sattes sex bilar i brand under natten. Tre av dessa stod parkerade i Frölunda, en i Tuve, en i Ödegärde i Bergsjön och en på Bondegärdet i Hjällbo.

Dessutom har bränder anlagts i Nya Bergsgårdsskolan i Hjällbo och i Tuve IF: s klubbstuga. Skadorna på byggnaderna betraktas som måttliga.

«Föraren hann inte reagera»


Räddningstjänstens ledning kritiseras