Fire ungdommer er angrepet for å ha kastet en 5,7 kilo tung sten ned i frontruten på en brannbil under utrykning i Hjällbo utenfor Göteborg i august. Siktelsen lyder på grov mishandling og grovt skadeverk.

Rett etter hendelsen 29. august sa lederen for brannmennenes fagforening at de betraktet angrepet som et mordforsøk.

Vid en presskonferens två dygn efter händelsen förklarade Brandmannafackets ordförande Carl-Arne Ljungmark att man från deras sida betecknade attentatet som ett mordförsök och riktade skarp kritik mot ledningen som, enligt dem, inte tar hoten och våldet mot deras medlemmar på allvar.

..
Vad säger du om rubriceringen grov misshandel och grov skadegörelse?
– Jag jobbar inte inom polisen eller åklagarämbetet. Men jag, som representant för en viktig samhällsfunktion, upplever fortfarande attentatet som ett mordförsök. En sex kilo tung sten, rakt in genom rutan på ett fordon som färdas i 70 kilometer i timmen, kan inte vara något annat.

Saken reiser spørsmålet om redningspersonells trygghet. «Facket» kan komme til å reise bust hvis medlemmenes trygghet ikke blir ivaretatt, det gjelder også tiltaler og dermed straffeutmåling.

Påtalemakten er opptatt av de pågrepnes rettigheter, om det er forsvarlig å holde dem i varetekt.

De fyra tonårskillarna är bosatta i området där händelsen ägde rum och är 15, 17,18 och 19 år gamla. Den yngste uppnådde straffmyndig ålder så sent som i somras. Att hålla så unga personer kräver särskilda skäl som, enligt åklagaren, uppfyllts i det här fallet.
– Naturligtvis kräver det alltid särskild restriktivitet. Det ska vara allvarlig brottslighet och stor risk att de försvårar saken om de går fria, säger Per-Erik Rinsell.


Fyra anhållna för stenkastning

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂