En fotballkamp mellom en jødisk fotballklubb og en somalisk utartet til grov hets og til slutt i fysisk angrep, skriver Dagens Nyheter.

Enligt vittnesuppgifter har spelare i Iftin KoIF ropat fraser som «död åt judarna» ,»leve Palestina» och «krossa sionismen». Itfins lagkapten tackade för matchen med orden» vi tackar judarna och deras domare». Därefter gick flera av Itfins spelare till attack och allmänt slagsmål utbröt mellan lagens spelare.

Domaren har i sin matchrapport bekräftat de tillmälen som ropades av Iftin KoIF:s spelare.

Det er et faktum at det blant en del muslimsk ungdom hersker en fiendtlig, ja, rent ut sagt hatsk holdning til jøder. Antirasismen gjelder ikke jøder. Storsamfunnet har vært svært forsiktig med å fortelle muslimske innvandrere at antisemittisme ikke godtas. Skal muslimer respekteres som minoritet, må de også respektere en annen minoritet.

Insidenten i Sverige er såpass grov at det skal bli interessant å se om det kommer noen reaksjon. Den jødiske klubben krever at somalierne utestenges.

Den judiska idrottsföreningen IK Makkabis 15-årslag i fotboll trakasserades med antisemitiska tillrop och angreps med slag och knuffar i samband med en match mot Iftin KoIF i S:t Erikscupen. Företrädare för IK Makkabi har polisanmält Iftin KoIF för hets mot folkgrupp.

IK Makkabi kräver också att Stockholms Fotbollförbund utesluter och stänger av Iftin KoIF för vidare spel anordnat av Stockholms Fotbollförbund.

Föreningsmedlemmar i Iftin KoIF, med hemvist i Spånga, är i huvudsak muslimska somalier.

En ny grense er overskredet. Vil myndigheter og idrettsansvarlige ta affære? Vi minner om ordet diskriminering og rasisme ellers sitter løst. Hvorfor sitter det så langt inne når det går ut over jøder?

Lena Posner-Körösi, ordförande i judiska församlingen i Stockholm och judiska centralrådet i Sverige.

– Det svenska samhället kan inte tolerera händelser som den här och jag förutsätter att både polis och Stockholms Fotbollförbund agerar; förbundet genom uteslutning. Det vore en kraftfull markering.

– Tyvärr ser samhället i dag med undfallenhet mot antisemitismens utbredning. Toleransnivån höjs hela tiden, men när tidigare frizoner hotas, som idrotten, passeras en gräns, säger Lena Posner-Körösi.

Judiska fotbollsspelare attackerade