Kommentar

I Malmø er stemningen blitt så jødefiendtlig at den i forveien lille jødiske menigheten emigrerer til andre europeiske land eller til Israel. Jøder med kippah går ikke lenger trygt på gaten, jødiske gudstjenester må ha politibevoktning og til Malmøs jødiske gravlund kan man ikke gå alene. Antallet hatforbrytelser mot jøder har i følge Skåne-politiet fordoblet seg på et år.

Malmø har nærmere 300.000 innbyggere, hvorav cirka 30 prosent har bakgrunn fra Midtøsten. Den jødiske menigheten teller omtrent 700 personer.

De siste årene har det vært en rekke større og mindre voldsepisoder hvor jøder har blitt angrepet i egenskap av å være jøder:

På Holocaustdagen 27. januar 2009 ble en liten gruppe jøder med vold tvunget til å oppløse en demonstrasjon til fordel for Israel på byens Stortorv. Livsfarlig kasteskyts og direkte antisemittiske tilrop haglet over den lille gruppen.

I mars 2009 demonstrerte rundt syv tusen muslimer, sosialdemokrater, venstreekstremister og nynazister i skjønn forening mot en Davis Cup-kamp mellom Sverige og Israel i Malmø. I denne forbindelsen er det forresten verdt å merke seg at samtlige norske medier først fikk seg til å skrive om den svenske venstresidens og muslimske foreningers voldsomme protestmarsj mot tennis-matchen da en nynazistisk gruppe endelig meldte seg på. Under overskriftene: Nazister truer tennis-kamp.

Innen den tid hadde den sosialdemokratiske borgermesteren Ilmar Reepalu allerede foreslått å avlyse arrangementet på bakgrunn av militæroperasjonen i Gaza, og begrunnet det med hensynet til Malmøs arabiske borgere:

– Om Malmö kommun hade kunnat välja i dag, efter kriget i Gaza, så hade det bästa varit att matchen inte spelats här. En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation. Jag förstår att de upplever det som olustigt och vill demonstrera.

Reepalu måtte imidlertid nøye seg med å gi ordre om at tenniskampene skulle avvikles uten publikum. Den Internasjonale Tennisunionen reagerte med å utelukke Malmø som vertsby for tennisturneringer i fem år.

Tidligere i år ble en ny demonstrasjon arrangert av jøder utsatt for voldsomme angrep av muslimer og venstreekstremister på Stortorvet i Malmø.

Borgermester Reepalu fant derfor at årets Holocaust-dag var en usedvanlig passende anledning til å forklare Malmøs jødiske menighet at de burde ta avstand fra Israels krenkelser av sivilbefolkningen i Gaza.

Ilmar Reepalu menar att inte bara politikerna har ansvar för judarnas situation i Malmö. Judiska individer och församlingen har också möjlighet att påverka hur omvärlden uppfattar dem.

– Jag skulle önska att judiska församlingen tog avstånd från Israels kränkningar av civilbefolkningen i Gaza. I stället väljer man att hålla en demonstration på Stortorget, som kan sända fel signaler.»I stedet vælger man at holde en demonstration på Stortorvet, som kan sende falske signaler«.

– Vi accepterar varken sionism eller antisemitism. Det är ytterligheter som sätter sig över andra grupper och anser att de är mindre värda.

Så sent som i august 2009 opplyste Reepalu ellers at han ikke kjente til at svenske jøder føler seg utsatt i Malmø:

Jøder i Malmø føler sig udsatte. Har du forståelse for det ?

Jeg har ikke selv fået signaler om det, bortset fra læserbreve, jeg har læst. Men det er smerteligt at sådan noget sker, og at jøder skal være udsatte for disse trusler fra antizionistiske og højreorienterede grupper som Bevar Sverige Svensk og lignende.

Hvem tror du er skyldige i «hate crimes» mod jøder?

Det kan være rene bøller. Men vi ved jo også at der er grupperinger på højrefløjen, som gir sig på folk, de såkaldte historierevisionister.

Man kjente altså ikke til problemet fra før, men hvis det skulle være et problem, så er det nok de vanlige mistenkte som står bak. Dog er det visst ikke store virksomheten de bedriver heller, skal vi tro Reepalu; i den britiske avisen Sunday Telegraph proklamerte herr borgermesteren nylig at han har startet et dialogforum og der ikke har forekommet noen angrep på jødiske mennesker. Han la til at dersom jøder ønsker å emigrere, så er ikke det noe Malmø blander seg bort i.

Den sosialdemokratiske borgermesterens noe motstridende forklaringer: a) det finnes egentlig ikke noe problem og b) det er høyreekstreme og/eller nynazister som står bak problemet – stikk i strid til hva den jødiske menigheten selv forteller og hva som har vært mer enn tydelig for all verden å se ifb. Davis cup og de to demonstrasjonene – gikk ikke en gang hjem i Sverige. Tvert i mot er muslimenes og venstresidens angrep mot den lille jødiske menigheten blitt så synlige at internasjonale medier interesserer seg for saken, i den grad at selv vår eget nye Dagbladet – Aftenposten – har fått med seg problematikken og faktisk tatt seg bryet med å skrive om det.

Borgerlige politikere i Sverige krever nå at Ilmar Reepalu trekker seg som borgermester, og andre politikere fra partiet Sosialdemokratene har hatt møter med den jødiske menigheten.

Og sosialdemokraten Ilmar Reepalu? Jo, han vurderer å politianmelde kåsøren Svante Weyler fordi han har gjort narr av Reepalu på Sveriges Radio – for Weylers uttalelser skal angivelig ha medført at det har utviklet seg et trusselbilde mot borgermesteren selv. Det er tross alt for drøyt for en politiker i dagens Malmø. Sånn ellers klandrer han avisen Skånskan for situasjonen han befinner seg i, da avisen jo har offentliggjort Reepalus egne uttalelser:

När Resume.se får tag på Malmös kommunalråd, Ilmar Reepalu, är han mycket omskakad efter de senaste dagarnas hårda kritik från medierna. Han lever just nu under både press och hot.

– Hotbilden är allvarligare än någonsin efter Weylers utspel mot mig och påminner nu mycket om månaden innan Olof Palme mördades.
– De skickar bilder med Magnumrevolvrar och skriver att min sista dag är kommen och jag får brev där avsändaren beskriver att jag vill utplåna judarna.

Just Svante Weylers krönika i God morgon, världen igår är extra allvarlig, anser Reepalu:
– Jag har bett mina jurister titta närmare på det här för att eventuellt gå vidare med en polisanmälan för ärekränkning. Jag är mycket besviken på Public Service att de tillåter ett sådant politiskt utspel.

Han passar också på att skicka en hälsning till Weyler:
– Hur kan en människa vara så infantil och uppge saker jag aldrig sagt. Våldsamt politiskt utspel från dig. Har du ingen skam i kroppen?

Den senaste tidens hårda kritik mot Ilmar Reepalu har sitt ursprung i en artikelserie i Skånska Dagbladet. Även mot den tidningen är Ilmar Reepalus kritik stenhård.

– Skånska Dagbladet har spridit falska uppgifter om mig och profiterat på mig när de blev citerade i franska tidningen Le Monde. Jag är mycket besviken på Skånska Dagbladet som farit med osanning och sedan utnyttjat det för att få egen publicitet.

Han mener seg også bevisst feilsitert i Skånskan, som i den senere tid har kjørt en lang artikkelserie om det økende jødehatet i Reepalus Malmø. Skånskan har svart med å legge ut originalopptakene av intervjuet med borgermesteren.

– Jag räknade inte med att mitt inlägg om Israel/Palestinakonflikten i intervjun skulle matchas så hårt. Enligt min mening lyftes en kontroversiell sak ur sitt sammanhang och blåstes upp. I en massa inlägg på nätet får jag höra att jag är antisemit. Det är helt barockt, hevder Reepalu.

Så hvor barokke er nå påstandene om at den selverklært antirasistiske og kosmopolitiske borgermesteren er en antisemitt?

Svaret på det er å finne i det danske TV 2 Lorrys (1:50) intervju med Ilmar Reepalu, der Malmøs sosialdemokratiske borgermester selv avslører hvem som egentlig står bak alle de bevisste feilsiteringene han uforskyldt har blitt offer for i det siste.

Vi skal ikke ødelegge all moroa ved å avsløre svaret her, men et lite hint vil vi likevel gi: løsningen er så enkel at det ikke er mer enn 5 poeng å hente for dem som gjetter riktig.