Den israelske tennisspilleren Andy Ram og hans makker Jonathan Erlich vil spille for tomme tribuner når de kommer til Malmø 6. og 7. mars. Det har idrettsnemnda i kommunen bestemt. Den våger ikke ha publikum til stede, siden kampanjen Stoppa Matchen ble lansert.

Men dagen etter at idrettskomiteen traff denne beslutningen, gikk Malmøs ordfører Ilmar Reepalu ut i Sydsvenskan og sa at hvis det hadde vært opp til ham hadde det ikke blitt noen match i det hele tatt. Det kan vanskelig forstås som annet enn en klar oppfordring til Stoppa Matchen om å gå til aksjon.

Er det så farlig?

Den 24. januar måtte en liten politistyrke be en pro-israelsk demonstrasjon fjerne seg fra Malmø sentrum. De kunne ikke ta ansvar for å beskytte dem mot de aggressive motdemonstrantene. Det har vært flere episoder mot jøder i Malmø, og folk er nå redde for å vise at de er jøder, skriver Fredrik Sieradzki: Snart omöjligt att vara jude i Malmö. Spørsmålet om Israel og jøder handler i høy grad om ytringsfrihet.

I Malmö finns cirka 1 500 judar och kanske lika många aktiva Israel-vänner. Behöver jag nämna att det finns mångdubbelt fler röstberättigade med muslimsk, arabisk bakgrund. Eller som Reepalu själv säger till Sydsvenskan. «En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation.»

Så varför inte spela på dessa sentiment och bojkotta ett idrottsutbyte – låt vara att Israel är en demokrati och att de flesta som dog i Gaza-kriget var Hamas-kombattanter. Israel är ju ondskan på jorden. Ingalill Bjertén, Reepalus partikamrat, jämställde under Gaza-kriget Israel med Nazi-Tyskland. Hon har nyligen avgått som viceordförande för S-kvinnorna i Skåne på grund av sina vettlösa uttalanden.

Inte undra på att jag blev illamående vid frukostbordet i morse.

Medlemmar såväl som icke-medlemmar i judiska församlingen försökte hålla en fredsmanifestation på Stortorget i Malmö den 25 januari. En manifestation som bland annat talade för fred för båda sidor i Gaza-konflikten. Som pressen också rapporterat blev vår grundlagsskyddade mötes- och yttrandefrihet fyllständigt saboterad av en skränande mobb som viftade med Hamasflaggor och kastade ägg, flaskor och raketer på oss. Den klart underdimensionerade polisstyrkan fick avbryta vår manifestation, och deltagare rapporterade sedan hur de blev trakaserade av ungdomar som ropade antisemitiska glåpord och mordhot. En ung tjej fick en flaska i ryggen.

Inte ett ord har yttrats av Reepalu och hans samvetskollegor till stöd för yttrande- och mötesfriheten i detta fall.

Tidigare i januari hade ett begravningskapell på den gamla judiska begravningsplatsen i Malmö brandbombats två gånger. En obskyr «konstnär» placerade burkar märkta «zyklon B» tillsammans med Davidsstjärnor» på en gatskylt i närheten av begravningsplatsen.

I Helsingborg, vars lilla judiska gemenskap tillhör Malmös judiska församling, utsattes synagogan för ett brandattentat.

Judiska butiksägare berättar att de blivit trakasserade. En affärsinnehavare fann att folk stod inne i affären och delade ut flygblad som uppmanade folk att inte köpa hos sionister.

Inte ett ord av medkänsla och förståelse för Malmös judar från Reepalu och hans samvetskollegor.

Vi judar tvingas istället som på 1930- och 40-talet återigen uppleva hur vi måste vakta våra steg, våra ord och vårt utseende för att undvika trakasserier och rent och skärt våld. Vi betraktas som provocerande om vi uttalar oss i konflikten mellan Israel och Hamas. Många vågar inte visa sina ansikten eller berätta vad de heter när de intervjuas i medier.

Reepalu: Matchen borde stoppas