Det europeiske fotballforbundet UEFA har de siste årene brukt tid og krefter på kampanjer for fair play  og mot rasisme, intoleranse og diskriminering. Mange av verdens største stjerner har blant annet vært med å profilere kampanjen No to Racism  og det er flott. En klubb som tydeligvis ikke har fått med seg en eneste av kampanjene er Stockholms IF Midia fra Rinkeby-Kista området. Mange av dem har åpenbart aldri hørt om fair play og sportsånd. Da er det morsommere å slåss.

Bildet viser A-laget, som er forbildene til de yngre, blant annet P18 laget som har skapt overskrifter i svenske medier. Det hele er en stilstudie i hvordan det går når ganske mediokre fotballspillere med kort lunte slippes løs på ei gressmatte. Stockholms IF Midia er i all hovedsak et innvandrerlag. På deres egen nettside skriver de:

Stockholms IF bildades 1905, gick ihop med kurdiska 2004 och bytt namn till Stockholms IF Kurdiska. Sedan 2013 gick Stockholms IF Kurdiska ihop med Midia KoIF och bytt namn till Stockholms IF Midia.

Før pinse tok P18 laget deres i 6.divisjon i mot et lag fra Hässelby, som er en del av Stockholm hvor etnisk hvite svensker fremdeles utgjør flertallet. I kampens hete ville plutselig en av Midias spillere ha frispark fordi han mente han hadde fått en albue i hodet. Den 17 år gamle dommeren Oscar Selberg hadde stått godt plassert og ikke sett noen ting. Derfor blåste han heller ikke frispark. Da tente Midia-spillerne på alle pluggene og den første kranglefanten fikk rødt kort. Oscar ble omringet av hele laget og ble utsatt for trusler som; «Jag skal knulla dig din jävel. Jag skal döda dig».

I kaoset valgte han å blåse av kampen og det oppsto en svært opphetet situasjon som varte i nesten et kvarter før Hâssleby-treneren tilslutt klarte å rote gemyttene. Sjekk videointervjuet med den stakkars 17 år gamle dommeren her. Han sverger aldri å dømme en kamp i Kista igjen. Ingen kan klandre ham.

En representant for Midia mener problemet oppsto fordi den unge dommeren ikke forstår seg på ulike fotballkulturer.

Baban Aziz, kontaktperson för Stockholm Midia, var inte på plats på Ärvinge bollplan, men har pratat med ledare som var där.

– Ingen har hört något om mordhot, säger han.

Hässelbys tränare Daddy Dias Dos Santos bekräftar dock Oscar Selbergs berättelse. – Det var könsord och mordhot. Jag är van vid den typen av jargong och vet att man inte verkställer det man säger. Men jag förstår att han kände sig hotad. Dessutom är det nolltolerans mot svordomar. Man får inte ens säga fan, säger han.

Hadde enda historien slutter her, men nei. Nå er klubben dømt til å betale en bot på 10.000 kroner etter en episode hvor en annen Midia-spiller på samme lag hadde tatt strupetak på en motspiller og blitt utvist etter bare ni minutters spill.

Dommersjef i Stockholm fotballforbund Arne Fredholm mener spillerne må lære  å oppføre seg skikkelig, men vil ikke utvise spillere eller ekskludere laget fordi klubben gjør en så god jobb med de vanskelige ungdommene. Det er jo synd på dem må vite.

– Stockholms IF Midia gör ett kanonjobb som tar hand om de här killarna, säger han.

Spillerne og klubben trenger ikke straff. De trenger hjelp for det er jo ikke deres egen feil at spillere og støtteapparat ikke har lært elementær folkeskikk. Nå må fotballforbundet på banen for å lære spillerne både fotballregler og vanlig folkeskikk mener dommersjefen. Ledelsen i problemklubben skjønner ikke problemet og skylder på dommerne: .

– Vi blir orättvist bedömda, säger klubbens kontaktperson Baban Aziz.

Enligt honom missade Arne Fredholm att en Stuvstaspelare i situationen innan sparkade ner Midias kille.

– Vår spelare blev förbannad, men något stryptag var det inte. Han fick tag i matchtröjan. Det är en liten kille, deras spelare var stor, säger Baban Aziz.

Nå har klubben selv tatt ansvar og samlet alle spillerne for å lære dem reglene og forklare hva man gjør på en fotballbane når dommeren er ei ku.

– Vi berättade att domaren ibland gör fel bedömning, men att det är sådant man som spelare måste ta. Även om de skickare en ung kille eller en gammal som inte ser, så är det är domaren som dömer, säger Baban Aziz.

Han liknar Stockholm IF Midia vid en skola. Man kastar inte ut elever bara för att de gör små fel. Killarna i P17/18-laget har spelat organiserad fotboll som små, men lagt av. Idag har de inte råd att betala dyra medlemsavgifter. I Stockholms IF Midia får de spela gratis.

– Vi försöker ta hand om dem och lära dem att inte bråka. De tränar här tre-fyra gånger i veckan, vi tar dem till match. Om de inte är här samlas de i Husby centrum och ställer till problem för samhället, säger Baban Aziz som välkomnar stöd från fotbollförbundet.

Klubber som avisen har snakket med er enige i at det er mange dårlige dommer, – i sjettedivisjon, og at det gjør spillerne frustrerte. Ikke nok med at dommerne er dårlige, klubbene må til og med betale 6-700 kroner for å få en dommer til stille. Heldigvis har avisen funnet en kar med vett i pannen, kommunikasjonsansvarlig for klubben Kista Galaxy; Philip O’Connor.

– Det finns ingen som helst ursäkt för att hota folk. Utan domare har vi inga matcher. Ungdomar här ute måste förstå att de inte är Zlatan, de är inte världens bästa. De får inte skylla sina egna dåliga prestationer på domaren. Det är sällan domaren som avgör matchen. Det har spelarna 1,5 timme på sig att göra, säger Philip O’Connor.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂